Kultura

Na Igrama Vidićeva ‘Naplatna stanica’

U sklopu popratnog programa „Pisci na Igrama“ s podnaslovom „Pijesak dokle ti oko seže“, kojeg Dubrovačke ljetne igre ostvaruju u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, bit će izvedena „Naplatna stanica“ iz zbirke novela „Južna država“ Ivana Vidića u režiji Paola Tišljarića u nedjelju, 17. kolovoza u 21:30 sati u atriju palače Sponza.Ulaz je slobodan.

Ivan Vidić diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 1991., a nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, profesionalno se počinje baviti književnošću. Piše kazališne komade, prozu te scenarije za dokumentarne i igrane filmove. Dobitnik je dvije Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“, 1998. i 2001. „Naplatna stanica“ zadnja je novela u njegovoj zbirci „Južna država“, objavljenoj u prosincu 2013. godine. Novele u zbirci, riječima samog autora, „napisane su da upozore, prestraše, zbune i nasmiju čitatelja“, a novela „Naplatna stanica“, čiju će inscenaciju gledati festivalska publika, smještena je u istoimeni birc, zapravo mjesto ili vrijeme između apokalipse i čistilišta, a tematizira uspomene i kontemplira o ljudskim sudbinama.

Priču na scenu postavlja Paolo Tišljarić, student na magistarskom studiju Kazališne režije i radiofonije na ADU u Zagrebu, koji je već ostvario brojne samostalne režije i asistirao velikim redateljskim imenima: Tomažu Panduru (Medeja, HNK i DLJI; Michelangelo, HNK i Mittelfest), Krešimiru Dolenčiću (Luđakinja iz Chaillota, HNK i ovogodišnji Dundo Maroje na Igrama), Oliveru Frljiću (Matilda, DK Dubrava), Aleksandru Popovskom (Na tri kralja, HNK) i drugima. Kostime je pripremila Doris Kristić, a „Naplatnu stanicu“ izvode Nika Burđelez, Marija Šegvić, Gloria Dubelj i Nikola Baće.

Pročitajte još

DUBROVAČKI PAVILJON U Veneciji održan umjetnički razgovor Angele Richter i Marthe Wilson

Dulist

PROJEKT ‘RENESANSNI VRT’ I ove godine izvedbe u ljetnikovcu Bunić Kaboga

Dulist

VEČERAS U DVORU Gitarist Mak Grgić nastupa s repertoarom popularne glazbe

Dulist