Aktualno

Na granicama će pomorce tretirati kao ostale građane, stiže i rješenje za porezne olakšice

Na granicama će pomorce tretirati kao ostale građane, stiže i rješenje za porezne olakšice

Pomorske strukovne udruge, kao što su i najavile, reagirale su prema hrvatskim vlastima kako bi se olakšala situacija za oko 15 tisuća njihovih članova, što trenutačno plove diljem svijeta ili čekaju ukrcaj na brodove u međunarodnoj plovidbi.

Nakon sastanka Hrvatske udruge brodara ‘Mare Nostrum’, CROSMA – Udruga hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca i Sindikat pomoraca Hrvatske s nadležnima u Ministarstvu pomorstva odlučeno je da se prilikom dolaska u hrvatske luke i odlaska iz hrvatskih luka primjenjuju standardi usvojeni od strane Stožera civilne zaštite i jednaki su za hrvatske pomorce kao i za sve druge građane Republike Hrvatske.

Potegnuto je i pitanje minimalnog boravka na moru od 183 dana kao uvjeta za korištenje poreznih olakšica. Iako još nije donesena nikakva konkretna mjera, za očekivati je da država neće inzistiarati na striktnom ispunjenju spomenutog roka prilikom oslobađanja od oporezivanja.

U Pomorskom zakoniku, naime, postoji odedba o gubitku posla usljed tehnoloških razloga. To znači da bi svaki pomorac trebao ishoditi potvrdu svoje kompanije ili posrednika pri ukrcaju i predočiti je Ministrastvu financija.

– Mi očekujemo da bi konkratna mjera trebala biti donesena u roku od nekih mjesec dana, što je i prihvatljivo. Proteklih dana zaprimili smo veliki broj poziva i upita naših članova, neovisno jesu li trenutačno na brodu ili čekaju ukrcaj, i nadam se da će ih ovo primiriti – kazao nam je Neven Melvan, glasvni tajni Sndikata pomoraca Hrvatske.Konačno, pomorci se zbog nastale krize s koronavirusom po iskrcaju neće u roku od 10 dana morati prijavljivati lučkim kapetanijama na područjima gdje žive, već je to prolongirano na 24 dana.

– Radi se o tome da je predviđena karantena za sve one za koje se sumnja da su zaraženi Covidom-19 14 dana i pomorci ne bi u tom slučaju mogli pridržavati se roka. Ova mjera je za sve neovisno jesu li u zadržani u karanteni ili su potpuno zdravi – pojasnio je Melvan za Slobodnu Dalmaciju.

Njegov sindikat posljednjih dana, izuzev upita, nije primio niti jedan apel kako bi pomogao nekom od svojih članova jer su eventualno zapeli na granici, bolnici ili karanteni.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist