Zanimljivosti

Na današnji dan poginuo Ron Brown

Na današnji dan poginuo Ron Brown

Na današnji dan 1996. godine nedaleko aerodroma u Čilipima srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown i delegacija s još 34 osobe,Page Breakkoja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima.

Zrakoplov se srušio u Konavlima na području brda Sveti Ivan, navodno zbog greške u navigaciji prilikom velikog nevremena. Svi putnici su poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana. Tim povodom na svaku obljetnicu Grad Dubrovnik i Županija dubrovačko-neretvanska organiziraju prigodnu komemoraciju.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Midllebury College-u. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima, 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Njemu u čast ustanovljene su dvije američke nagrade prozvane njegovim imenom. Po njemu je nazvan i jedan ratni brod te zaklada za stipendiranje studenata. Posthumno je odlikovan od tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Pročitajte još

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist