Zanimljivosti

Na današnji dan nesreća dubrovačkog tramvaja

Na današnji dan nesreća dubrovačkog tramvaja

Na današnji dan, 7. ožujka 1970. godine oko 9 sati dogodila se prometna nesreća dubrovačkog tramvaja broj 5, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a 14 ih je ozlijeđeno.

Tramvaj se tog jutra kretao na relaciji Pile – Lapad i spuštao velikom brzinom tadašnjom ulicom Maršala Tita (današnja Branitelja Dubrovnika) na posljednju tramvajsku stanicu. U jednom trenutku iskočio je s tračnica, a zatim pojurio 27 metara s jedne na drugu stranu ceste, srušio ogradni zid neposredno kod vrata od Pila i survao se sa četiri metra visine u park u Pilama.

U nesreći, u kojoj je tramvaj koji je u upotrebi bio od 1910. godine potpuno uništen, život je izgubio 56-godišnji zaposlenik poduzeća "Auto-Dubrovnik" Hamdija Ovčina, dok je 14 osoba ozlijeđeno, od kojih teže 12-godišnja Snježana Zovko iz Dubrovnika, 51-godišnja Kate Musladin iz Gromače, 52-godišnja Ana Bogdan iz Dubrovnika i 20-godišnja Marija Mihaljević. Lakše su ozlijeđeni Zlatko Račić, Obren Milat, Čedo Mičeta (vozač tramvaja), Martin Prkačin, Anka Knežević i Stevo Korda.

Prema izjavama očevidaca, tramvaj je iznenada dobio ubrzanje nakon što je prošao zavoj kod zgrade tadašnjeg rodilišta.

Tramvaj je u Dubrovniku definitivno ukinut dva tjedna kasnije, 20. ožujka 1970. godine.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist