Kultura

Na Cresu predstavljen katalog o Gradiću

Na Cresu predstavljen katalog o Gradiću

U sklopu međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Dani Frane Petrića održane u gradu Cresu od 24. do 28. rujna predstavljen je i katalog ovogodišnje središnje izložbe Dubrovačkih muzeja „Stjepan Gradić:otac domovine“.

Katalog su predstavili ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Pavica Vilać, najbolji poznavatelj života i djela ovoga hrvatskog velikana, akademik Stjepan Krasić i koordinatorica izložbe dr.sc.Vedrana Gjukić-Bender.

Manifestacija se održala po 22. put u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva i grada Cresa, a okupila je više od 150 sudionika iz 15 zemalja.

Uz glavni skup s temom „Perspektive filozofije“, održan je i znanstveni simpozij „Od Petrića do Boškovića: Hrvatski filozofi u europskom kontekstu“, te projekt za popularizaciju znanosti namijenjen učenicima – „Znanstveni inkubator“.  
Frane Petrić, filozof i polihistor, rođen je u Cresu 1528. godine, a umro je u Rimu 1597. Obrazovanje iz filozofije i matematike je stekao u Italiji i Njemačkoj, a tijekom života je predavao filozofiju na sveučilištima u Ferrari i Rimu. Među brojnim djelima koje je napisao, najpoznatije je „Nova sveopća filozofija“ u kojem je izložio vlastitu jedinstvenu prirodno-filozofijsku sliku svijeta, ugrađujući elemente mnogih različitih struja, mišljenja, filozofsko-teoloških, metafizičkih i znanstvenih spekulacija. Njegove filozofske ideje utjecale su i na brojne poznate mislioce – Giordana Bruna, Isaac Newtona i Rene Descartesa.

Frane Petrić se baš kao i Stjepan Gradić bavio mnogim različitim znanstvenim disciplinama, a u područje njegovog interesa još se ubrajaju i astronomija, književna teorija, fizika, arheologija itd.
 

Pročitajte još

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist