Politika

Muratti objasnila: izbor Šobera manja šteta!?

Muratti objasnila: izbor Šobera manja šteta!?

Klario Šober imenovan je vršiteljem dužnosti Zaklade Blaga djela, o čemu je duList ranije pisao.

No, apsurdno je objašnjenje dano do strane Olge Muratti u ime Odbora za izbor i imenovanje. Zapravo Muratti je objasnila kako je izabrano manje zlo od dva, odnosno manja šteta.

– Upravitelju Zaklade Blaga djela je 24. travnja 2011. istekao mandat te se time sve odluke i akti koje je donosio smatraju ništavnim i ne mogu proizvoditi pravne posljedice – rekla je Muratti, dodavši kako je Upravno vijeće Zaklade Gradskom vijeću prvotno dostavilo prijedlog da vršitelj dužnosti upravitelja bude dosadašanji upravitelj Nikola Obuljen, no kasnije je Obuljen svoju kandidaturu povukao.

– Obzirom da Upravno vijeće nije dalo novi prijedlog, došli smo u nezgodnu situaciju jer Zaklada nema upravitelja i ne možemo ne reagirati. Iskreno mi je žao što Upravno vijeće nije dalo drugi prijedlog jer je po Statutu Zaklade predviđeno da upravno vijeće predlaže upravitelja, a upravitelj UV. Ovom je prilikom došlo do neuobičajene situacije, te je teško pronaći najbolji način i rješenje.

Ako ovo Gradsko vijeće previdi činjenicu da Zaklada nema upravitelja, u prekrašju je. S druge strane ako već postoje dvije štete, puno je manja ova, kad nemamo prijedloga Upravnog vijeća, da ovo Gradsko vijeće predloži vršitelja dužnosti – govorila je Muratti u ime predlagatelja.

Dodala je kako je HDZ dao primjedbu kako Statut ne poznaje ovakav potez, no po Muratti je Statut jedno, a život drugo.
– Ne možemo dopustiti da tako velika imovina stoji nezakonito te da se odluke ne mogu donositi zakonito – rekla je Muratti.

Krenula je žešća rasprava, posebno između nezavisnih vijećnika Marije Delije i Mila Hrnića.
– Kako ste vi to lijepo umotali u celofan. Da nisam pravnica, zamazali biste mi oči. Sukladno Zakonu o zakladama i fondacijama i Statutu Upravno vijeće je ovlašteno predlagati upravitelja. Kako je ovdje politika iznad struke sad se pravite kako ste divni i krasni. Trebali ste pričekati da upravno vijeće, kao jedino ovlašteno, da svog kandidata. Nemojte glumiti humanitarno srce ondje gdje nadzirete svoje druge interese – govorila je Delija Muratti.

Uvrijeđen se kasnije našao Milo Hrnić koji je zagrmio s govornice:
– Kao da smo mi neko društvo razbojnika. Jesam li ja nečastan čovjek? – govorio je Hrnić. 

Odgovarajući na prozivke i pitanja vijećnice Delije, Olga Muratti svalila je odgovornost za situaciju s upraviteljem Zaklade na Upravno vijeće.
– Nemam se što izvlačiti. Gradsko vijeće nije dogvorno, ali jesu ljudi koje je ovo Vijeće imenovalo i povjerilo im tako časnu dužnost da predstavljaju nas u Zakladi. Nisma htjela govoriti o odgovornosti, ali kad je spominjemo ona je na prvom mjestu na Upravnom vijeću i ljudima kojima je ovo Gradsko vijeće dalo povjerenje da ga predstavljaju i da brinu o tako važnoj Zakladi, Blagim djelima. Da oni nisu pogriješili, ne bismo danas imali ovaj problem – govorila je Muratti.

Na pitanje koliko dugo će na čelu Zaklade biti vršitelj dužnosti odgovorila je kako je rok dok se ne izabere novi upravitelj.

– Najduže može biti godinu dana. Moja je želja da v.d bude što kraće, koliko ne znam – rekla je Muratti, dodavši i kako je Statut Zaklade loš i neusklađen.
Šober je za vršitelja dužnosti izabran većinom glasova, s tim da je Marija Delija bila protiv, a Milo Hrnić suzdržan.

Cijelu je raspravu iz klupa u Vijećnici pratio i predsjednik Upravnog vijeća Zaklade Blaga djela Joško Radica.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist