Zanimljivosti

Msgr. Batelja o Stepinčevu životnom putu

Predavanje „Blaženi Alojzije Stepinac i Dubrovnik“ msgr. Juraja Batelje održano je večeras u dvorani Ivana Pavla II. u Samostanu sv. Klare. 

Msgr. Batelja bivši je voditelj procesa za proglašenje blaženim Alojzija Stepinca, a trenutno je zadužen za proces proglašenja blaženim sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića.

Autor je trilogije pod naslovom “Blaženi Alojzije Stepinac – svjedok Evanđelja ljubavi” u kojoj su prvi put na jednom mjestu prikupljeni svi dokumenti koji rasvjetljuju ulogu i ponašanje zagrebačkog nadbiskupa u zbivanjima prije i tijekom 2. svjetskog rata.

Na večerašnjem predavanju nazočila je i Marijana Brkan rođena Beljo iz Dubrovnika, djevojčica rođena s cerebralnom paralizom, koja je ozdravila nakon što ju je majka odvela na grob blaženog Alojzija Stepinca.

– Alojzije Stepinac shvaćao je što je identitet na našim prostorima – to je euharistija i mariologija – istaknuo je uvodno msgr. Batelja dodavši:

– Ljubiti pravdu, a mrziti nepravdu, to je moje načelo, a u ljubavi prema hrvatskom narodu ne dam se od nikoga natkriliti – pročitao je Stepinčevo geslo osvrnuvši se i na njegov dolazak  u Dubrovnik, kada je 1941. predvodio Festu Svetoga Vlaha.

– Kroz svoje propovijedi Dubrovnik je smatrao hrvatskom Atenom, a Festu svetoga Vlaha ponosom ovoga Grada.

Osvrnuo se i na njegove izjave i aktivnosti u ratnom i poratnom razdoblju, kao i na pružanje pomoći brojnim osobama prije i u vrijeme 2. svjetskog rata
 
– Osnovao je 9 sirotišta, Rebro je izgrađeno na crkvenom zemljištu, ratnu siročad zbrinjavao je po obiteljima, ili kod časnih sestara u Frankopanskoj, pružio je pomoć našim otocima. Tada su Nijemci i partizani palili polja,a otočani su bili gladni. Stepinac je molio i pisao na sve strane. Kad bi pak pomoć uspio poslati, onda bi je odnijeli naši – istaknuo je.

Naglasio je i kako brojni dokumenti koje je skupio svjedoče o spašavanju Židova, Srba, Slovenaca, Poljaka, komunista, Hrvata disidenata koji se nisu slagali s ustaškim režimom, časnika.
– Čak je 1937. oformio Komitet za prijem židovskih izbjeglica iz Poljske i Njemačke – napomenuo je.

Iznio je i niz dokumentata iz arhiva komunističkih sigurnosnih službi koji rasvjetljavaju način na koji je ondašnji režim montirao politički proces protiv zagrebačkog nadbiskupa.

– Aleksandar Ranković je u svibnju 1945. naredio da se uhiti Stepinac, da se  s njime postupa dobro. Uhitili su ga „drugovi Gržetić i Biber“ no ubrzo Biber piše kako akcija nije urodila plodom da bi ga se moglo eliminirati kao ustaškog suradnika. Tito se nedugo nakon Stepinčeva uhićenja pojavio u Zagrebu i tražio, prvo od predstavnika klera, a zatim i od samog nadbiskupa, odcjepljenje Crkve u Hrvata od Svete Stolice. Stepinac je bio protiv – naglasio je.
 
Msgr. Juraj Batelja svrnuo se i na brojne dokumente iz arhive Udbe koji su služili pri montaži procesa, o čemu je također govorio okupljenima.

Pročitajte još

STANKA IZMEĐU TRENINGA Jugaši ‘pune baterije’ na Karaci

Dulist

Mladoženja uz pratnju gajdi nosio prsten izabranici svoga srca

Dulist

VIDEO Kineskinje poludile za visokim Dubrovčanima

Dulist