Hrvatska

Mrsić ne može do novca za mlade jer Grčić nema dozvole EU

Ministar rada Mirando Mrsic

Ministar rada Mirando Mrsić demantirao je u četvrtak, nakon sjednice Vlade, da su obustavili mjere aktivne politike zapošljavanja, no jednako tako mladima nezaposlenima poručio je da za sada ne podnose zahtjeve, donosi Večernji.hr.

Od 5. studenoga prošle godine do sada, kazao je, dobili su oko pet tisuća zahtjeva, a sadašnju obustavu subvencioniranja zaposlenja nazvao je “time outom”. Na “time out” Vlada je bila prisiljena, objasnio je, jer je budžet za poticanje zapošljavanja smanjen sa 511 milijuna na 330 milijuna kuna. Nada se da će što prije dobiti novac i nastaviti poticati zapošljavanje, a računa na 16 milijuna eura iz mini strukturnih europskih fondova, 60 milijuna eura iz programa garancije za mlade i 340 milijuna kuna koje je Ministarstvo predfinanciralo, a bit će im vraćeno iz europskih fondova.

I dok Mrsić spas vidi u europskom novcu, iz Bruxellesa odgovornim za prazan hrvatski račun smatraju Mrsićeva kolegu, ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Branka Grčića. Europska komisija pohvalila je u studenom 2013. Hrvatsku kao jednu od prvih zemalja koje su poslale prve nacrte planova za implementaciju europskog programa zvanog “Garancija za mlade”, no unatoč tome europski novac kroz taj program ne isplaćuje se Hrvatskoj jer, zbog kašnjenja posla koji vodi Grčićevo ministarstvo, Vlada još nije dobila dozvolu za rad sa strukturnim fondovima EU.

– Određeni postotak strukturnih fondova ide za programe zapošljavanja mladih, pa je stoga logično da, ako Hrvatska zbog neizdavanja akreditacije ne može još koristiti strukturne fondove, Hrvatskoj još ne stiže novac ni za zapošljavanje mladih – objasnio nam je izvor iz Europske komisije. No, sporna akreditacija, koju je Grčić prvotno obećavao ishoditi još do kraja 2013., trebala bi konačno biti izdana ovih dana, nakon čega bi prvih 150 milijuna eura iz strukturnih fondova EU trebalo biti isplaćeno Hrvatskoj početkom travnja. HDZ u nastaloj situaciji vidi razlog za Mrsićevu ostavku.

 

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist