Natrag
25.5.2018 01:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mrsić: Moramo izbjeći grčki scenarij

25.5.2012 @ 13:52 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Zamjenica župana Marija Vučković sa suradnicima na radnom je sastanku s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i njegovim suradnicima razgovarala o poticajnim mjerama kod zapošljavanja.

Tom je prilikom Mrsić predstavio mjere zapošljavanja pripravnika na godinu dana za plaću od 1600 kuna, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, poticaje u smislu poreznih davanja za zapošljavanje novih djelatnika te program sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi. Isto tako, Mrsić je naveo o mogućnosti zapošljavanja umirovljenika te privremenog zapošljavanja evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, s time da niti jedna od kategorija ne gubi prava koja imaju po nekog od te dvije osnove.
 
Vučković je naglasila odličnu suradnju s područnim Zavodom za zapošljavanje te je navela niz zajedničkih projekata. Također, predstavnici Regionalne razvojne agencije DUNEA Gorana Margaretić i Hrvoje Butigan naveli su niz programa edukacija i poticanja zapošljavanja (mladih, invalida, socijalno marginalnih skupina) preko fondova EU, prekogranične projekte u malom i srednjem poduzetništvu te pripreme za strukturne i kohezijske fondove EU.
 
Govoreći o zaposlenosti i poduzetništvu u Županiji, Vučković je naglasila kako Županija,  unatoč nekim prednostima, kao najveći problem ima konkurentnost i to zbog nedostatka prometne infrastrukture. Istaknuvši nezadovoljstvo tempom rješavanja tog problema proteklih godina, Vučković je dodala kako odustajanje od pojedinih projekata koji su rješenje prometne izoliranosti juga države, ali i rješenje teritorijalne cjelovitosti države, nije dobra poruka javnosti, a osobito ne stanovnicima južnog dijela Županije.
 
Mrsić je odgovorio kako bi veliki politički potez bio dovršetak pelješkog mosta, ali je ustvrdio kako za to u proračunu nema novaca te da „država mora izbjeći dodatna zaduživanja kako ne bi završila kao Grčka“. Mrsić smatra kako se pelješki most možda i bude gradio nekada u budućnosti, ali je kao privremeno rješenje prometne povezanosti juga države naveo „znatno jeftiniji neumski koridor“.
 
Isto tako, Mrsić je naglasio veliki značaj Luke Ploče, kao jedne od dvije najveće hrvatske luke, i njen daljnji razvoj i važnost u smislu željezničkog povezivanja te gradnje koridora 5 C.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana