Natrag
20.2.2019 02:13

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mozartov Cosi fan tutte odzvanjao Gradom

11.7.2013 @ 22:25 Nikša Miletić Kultura
3;3

Podijelite:

Nakon dugo godina, program ovogodišnjih 64. Dubrovačkih ljetnih igara otvoren je Mozartovom komičnom operom Così fan tutte. Opera je izvedena povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a ostvarena je u suradnji fondacije Music Without Frontiers iz Londona, Agevent agencije iz Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara.

Riječ je o komičnoj operi u dva čina u kojoj prijatelji Ferrando i Guglielmo prihvaćaju okladu filozofa Don Alfonsa koji tvrdi da im njihove zaručnice Fiordiligi i Dorabella neće ostati vjerne ako im se ukaže druga prilika. Stoga se oni prerušavaju i pokušavaju osvojiti djevojke i to svaki zaručnicu onog drugog. Od histerične i nestalne Dorabelle do postojane i promišljene Fiordiligi rastvara se bogata glazbena lepeza recitativa, arija i ansambala, koji nas upućuju u to da se radi o igri života u kojoj svi polažemo ulog, da bi se, i kad izgubimo u toj igri, naučili smijati vlastitoj ludosti.

Iako je opera izvorno smještena u Napulj 18. stoljeća, poznata redateljica Sally Burgess, osuvremenila je i smjestila u današnje vrijeme Dubrovnika, možda tek malo u budućnosti. Radnja je smještena u jedan od luksuznih dubrovačkih hotela, a kao mjesti idealno za nju odabran je park Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Scenografiju je osmislio ugledni svjetski arhitekt i scenograf Charles Phu, dok je kostime dizajnirala priznata modna dizajnerica Matija Vuica. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je  dirigent Oliver Gilmour, a uz hrvatske soliste Giorgia Surjana, Nikolinu Pinko i Matiju Meića nastupaju Tzvetana Bandalovska, Sian Cameron, Kamelia Kader, Nicolas Darmanin, José Muñiz, Lucas Somoza Osterc, Ingrid Vetlesen, Galina Averina i Peter Martinčič, solisti iz Bugarske, Ukrajine, Rusije, Mexica, Slovenije i Malte, odabrani na audicijama održanim u Stuttgartu, Zagrebu i Londonu.

A da je povratak opere na Ljetne igre više nego dobrodošlo, najbolje svjedoči odaziv publike na premijernu izvedbu  u parku Umjetničke škole koji je bio dupkom pun.
 

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana