Kultura

Mozartov Cosi fan tutte odzvanjao Gradom

Nakon dugo godina, program ovogodišnjih 64. Dubrovačkih ljetnih igara otvoren je Mozartovom komičnom operom Così fan tutte. Opera je izvedena povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a ostvarena je u suradnji fondacije Music Without Frontiers iz Londona, Agevent agencije iz Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara.

Riječ je o komičnoj operi u dva čina u kojoj prijatelji Ferrando i Guglielmo prihvaćaju okladu filozofa Don Alfonsa koji tvrdi da im njihove zaručnice Fiordiligi i Dorabella neće ostati vjerne ako im se ukaže druga prilika. Stoga se oni prerušavaju i pokušavaju osvojiti djevojke i to svaki zaručnicu onog drugog. Od histerične i nestalne Dorabelle do postojane i promišljene Fiordiligi rastvara se bogata glazbena lepeza recitativa, arija i ansambala, koji nas upućuju u to da se radi o igri života u kojoj svi polažemo ulog, da bi se, i kad izgubimo u toj igri, naučili smijati vlastitoj ludosti.

Iako je opera izvorno smještena u Napulj 18. stoljeća, poznata redateljica Sally Burgess, osuvremenila je i smjestila u današnje vrijeme Dubrovnika, možda tek malo u budućnosti. Radnja je smještena u jedan od luksuznih dubrovačkih hotela, a kao mjesti idealno za nju odabran je park Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Scenografiju je osmislio ugledni svjetski arhitekt i scenograf Charles Phu, dok je kostime dizajnirala priznata modna dizajnerica Matija Vuica. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je  dirigent Oliver Gilmour, a uz hrvatske soliste Giorgia Surjana, Nikolinu Pinko i Matiju Meića nastupaju Tzvetana Bandalovska, Sian Cameron, Kamelia Kader, Nicolas Darmanin, José Muñiz, Lucas Somoza Osterc, Ingrid Vetlesen, Galina Averina i Peter Martinčič, solisti iz Bugarske, Ukrajine, Rusije, Mexica, Slovenije i Malte, odabrani na audicijama održanim u Stuttgartu, Zagrebu i Londonu.

A da je povratak opere na Ljetne igre više nego dobrodošlo, najbolje svjedoči odaziv publike na premijernu izvedbu  u parku Umjetničke škole koji je bio dupkom pun.
 

Pročitajte još

‘USKORO STAVLJAMO PAMET NA KOMEDIJU’ Dovršeno tiskanje prvog dijela Dunda Maroja u stripu

Dulist

U VILI ČINGRIJA Otvorena izložba o burnom životu ruske emigracije u Dubrovniku

Dulist

U VILI ČINGRIJA Izložba o ruskoj balerini Olgi Solovjovoj

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija