Politika

MOSTOVCI ‘Poticajna stanogradnja poviše TUP-ova naselja i u Zatonu’

MOSTOVCI 'Poticajna stanogradnja poviše TUP-ova naselja i u Zatonu'

Gradski vijećnici MOST-a Dolores Lujić i Maro Kristić uputili su priopćenje za javnost na temu poticajne stanogradnje.

‘Pozdravljamo najavu gradske uprave o smanjenju broja stanova koji će se graditi po modelu poticajne stanogradnje u Solitudu.

Naime, više puta u medijima, ali i s govornice gradskog vijeća ukazivali smo na probleme lokacije na kojoj se planiraju graditi stanovi, ekonomsku isplativost njihove izgradnje, infrastrukturne probleme koje taj projekt donosi, ali i tržišnu vrijednost lokacije koja nije primjerena za gradnju stanova po modelu poticajne stanogradnje, jer vrijednost zemljišta kojeg tek treba otkupiti, troškovi projektiraja i gradnje te uređenja infrastrukture značajno premašuju najavljivanu cijenu od 1300 eura po m2 te čine ovaj projekt potpuno ekonomski neisplativim i neodrživim.

Mogućnost da netko nakon 10 godina korištenja taj isti stan koji je kupio za 1300 eura po m2 proda po tržišnoj cijeni i na tome zaradi nećemo posebno potencirati, jer nije moguće unijeti klauzulu o zabrani otuđenja u kupoprodajne ugovore s budućim vlasnicima stanova. Stoga, treba jako dobro razmisliti treba li uopće graditi stanove po modelu poticajne stanogradnje u Solitudu. Naravno, komunalna infrastruktura, dječji vrtić i ostali javni sadržaji nisu predmet osporavanja i njih svakako treba žurno izgraditi na ovoj lokaciji.

Realizacija ovog velikog projekta, koji nije jedini koji se planira na ovom području (planira se graditi i veliki kongresni centar na Babinom Kuku) konkretno bi značila naseljavanje velikog broja novih stanovnika u ovaj gradski kvart i još puno vozila koje bi vlasnici stanova doveli u ovaj prostor, što bi izazvalo ogromne prometne gužve, a s obzirom na sadašnje stanje infrastrukture vjerojatno i prometnu izolaciju Solituda i Babinog Kuka od ostatka grada te stoga pozdravljamo odluku da se projekti poticajne stanogradnje razvijaju na više različitih lokacija.

Svakako, realizacija bilo kakvog projekta u Solitudu će dobiti svoj puni smisao tek po uređenju i proširenju Lapadske obale i omogućavanjem dvosmjernog prometa tim putem, jer će se tek tada ovaj već prenapučeni gradski kvart kvalitetno povezati s ostatkom grada.

Apsolutno podržavamo izgradnju stanova po modelu poticajne stanogradnje iako smatramo da postoje i drugi, efikasniji modeli za realizaciju ovog projekta koji nisu utemeljeni na novim kreditnim zaduženjima i na tome da Grad Dubrovnik nužno bude investitor te snosi sve troškove gradnje i održavanja stanova. O drugim spornim detaljima modela kojeg predlaže gradska uprava nećemo pisati jer nam nije namjera kritizirati nego sudjelovati u iznalaženju najboljeg i ekonomski najkvalitetnijeg rješenja za ovaj gorući problem koji treba biti žurno i prioritetno riješen.

Također smo, osim već kupljene lokacije s građevinskom dozvolom u Mokošici, slobodni predložiti i nekoliko drugih lokacija koje bi valjalo razmotriti a koje mogu biti pogodne za realizaciju različitih gradskih projekata, među kojima i projekata poticajne stanogradnje.

Jedna od takvih lokacija, koja bi mogla biti primjerena je potez iznad TUP-ovog naselja do Jadranske magistrale. Čestice zemlje na tom potezu su pretežno u vlasništvu Grada Dubrovnika i Zaklade Blaga djela i ne bi bilo potrebno otkupljivati zemljište, a rizik od prometnog kaosa bi bio sveden na minimum, jer bi se s ove pozicije promet mogao osim kroz Gruž kanalizirati i na Jadransku magistralu, a projekt bi se mogao realizirati u vremenski relativno kratkom razdoblju.

Zbog velike površine tog obuhvata osim potencijalne izgradnje stanova na toj bi lokaciji trebalo razmotriti mogućnost izgradnje vrtića i javne garaže.

Vrtlar ima još jedno svoje zemljište u Zatonu na kojem se nalaze rasadnici koji nikada nisu zaživjeli pa se čak i ova lokacija čini infrastrukturno dobrom, sigurnom i primjerenom za poticajnu stanogradnju.

Treća lokacija je svakako Pobrežje na kojem su već pokrenute aktivnosti i otkupljeno zemljište te najavljena stambena izgradnja, a Grad se i kreditno zadužio za izgradnju pristupne ceste čime će vrijednost i dostupnost ove lokacije značajno porasti.

Koju god lokaciju odabrali Grad sve ovo može ostvariti po modelu javno-privatnog partnerstva s unaprijed jasno i transparentno definiranim kriterijima. Uz sve to, ovo je prilika da se kao izvođači radova mogu pojaviti dubrovačke građevinske i projektantske tvrtke u zajednici ponuditelja, tako da i domaći građevinari imaju korist od cijelog projekta.

Niže se nalazi snimka područja s obilježenim obuhvatom za lokacije iznad Tup- ovog naselja i u Zatonu, koje su u gradskom ili pretežito gradskom vlasništvu.

MOSTOVCI 'Poticajna stanogradnja poviše TUP-ova naselja i u Zatonu'

Lokacija iznad Tup-ovog naselja

MOSTOVCI 'Poticajna stanogradnja poviše TUP-ova naselja i u Zatonu'

Lokacija Zaton- rasadnik tvrtke Vrtlar

Gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist