Kultura

Monodrama o životu hrvatske pjesnikinje oduševila Dubrovčane

Monodrama o životu hrvatske pjesnikinje oduševila Dubrovčane

Život Vesne Parun jedna je zanimljiva priča koja propituje i daje odgovore iz kojih svi možemo učiti. Po prvi puta Midsummer Scene festival na tvrđavi Lovrjenac ugostio je hrvatsku predstavu Ja koja imam nevinije ruke, monodramu o životu Vesne Parun i time upotpunio jedinstvenu kulturološku priču ovog prestižnog festivala.

Predstava je u režiji Ivana Lea Leme, dramski predložak je kompilirala glumica Vesna Tominac Matačić koja je i odlično odigrala ulogu same Vesnu Parun. Najvažniji dijelovi Vesninog života uspješno su predstavljeni mnogobrojnoj publici. Čuli smo i najpoznatije, ali i neke manje poznate pjesme koje su obilježile drugu modernu u Hrvatskoj.

Izvrsnim jednosatnim scenskim prikazom Vesna Tominac Matačić uspjela je očarati publiku i na svoj način podijeliti sliku o nesebičnoj ljubavi. Predstava je odigrana na hrvatskom jeziku, no s prijevodom na engleski jezik, pa su tako u ljetnoj večeri ispunjenom poezijom uživali mnogobrojni zaljubljenici u poeziju. Pjesme Vesne Parun pretočene u zbirku naziva Crna maslina slove za jedne od najljepših ljubavnih pjesama ikada napisanih u hrvatskoj književnosti. Iako ne govore o sretnoj ljubavi, već o onoj vrsti ljubavi gdje, ako nekoga stvarno voliš onda ćeš ga pustiti da ode, bez obzira na to kako ćeš se ti osjećati zbog toga. Emotivan prikaz života Vesne Parun sažet u najbolje izrečene pjesme, scenski je dirnuo, oplemenio i pročistio mnoge okupljene goste koji su po završetku predstave imali samo riječi hvale.

Festival se nastavlja izvedbama Romea i Julije na Lovrjencu svake večeri u 21.30 sat sve do 5. srpnja. Pred sam kraj Festivala, u subotu 6. srpnja u 21.30 sati u Kneževom dvoru održat će se Cabaret Songs for Lovers (and Other Idiots) u izvođenju Sarah-Louise Young i pijanista Michael Roulstona. Ovogodišnji Festival završit će u nedjelju, 7. srpnja u 21.30 sati koprodukcijom između Midsummer Scene festivala i dugogodišnjeg partnera Doma Marina Držića te Kazališta Marina Držića s predstavom Uncle Maroye Ree-examined u režiji Paola Tišljarića.

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London. Ulaznice za predstave mogu se kupiti putem službene web stranice www.midsummer-scene.com.

„… uz ovu rijeku jezika, teče iz istog izvorišta i u istom smjeru još jedna, nijema, neobilježena, materinska. Ta rijeka je život sam. To smo ja i moja sudbina kao svemirska zagonetka, etnička jednadžba, biološko-duhovni kaos.” (Vesna Parun)

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist