Kultura

Moje slikarstvo je figurativno

Moje slikarstvo je figurativno

Ivona Bura mlada je dubrovačka akademska slikarica koja živi i radi u Dubrovniku i Barceloni. Ova je nadarena slikarica, koja je inače odrasla na Pelinama u povijesnoj jezgri, svoj umjetnički put započela još davne 1994. godine,

u Art radionici Lazareti u Dubrovniku pod vodstvom prof. Božidara Jurjevića i Slavena Tolja, nakon čega je završila srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku te diplomirala 2009. godine na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi  prof. Duje Jurića. Povodom njenog boravka u Dubrovniku razgovarali smo s njome.

Ovog ljeta sudjelovali ste na scenskom kolažu 'Weltschmerz' udruge Sve ostalo je glazba. Zajedno s mladim dubrovačkim akademskim slikaricama Ivanom Miloglav Ivanković i Nikicom Pavlović predstavili ste svoje radove nastale na djela skadatelja njemačkog romantizma. Je li to prvo predstavljanje Vaših radova u Dubrovniku?
-Nije. Moje prvo predstavljanje u Dubrovniku bilo je 2011.godine u Galeriji mladih.

Možete li nam iznijeti dojmove s tog scenskog kolaža koji predstavlja zanimljivi spoj glazbe, književnosti i slikarstva?
-Moji dojmovi su izvrsni. Jako mi se sviđa ideja o suradnji mladih umjetnika. Na taj način zajedno promičemo naš rad i svaka od ovih grana umjetnosti dobiva jednu novu dimenziju.

Možete li nam predstaviti svoj rad? Što Vas u slikarstvu posebno zanima, koje motive i tehniku posebno preferirate?
-Moje slikarstvo je figurativno. Sadašnji rad tematski je povezan s Barcelonom. Privukle su me aglomeracije, mase ljudi. Na mojim slikama one su statične, prikazane u neodređenom prostoru. Prisutan je promatrač ili više njih koji kontemplatira jednu realnost koja se nalazi ispred njega. Tehnika u kojoj radim je ulje na platnu. Zanima me kolorit i ta velika množina ljudi mi daje mogućnost istraživanja boje i razvijanje široke palete nijansi boja.

Svoje daljnje usavršavanje nastavili ste u ateljeu španjolskog slikara Xaviera Serra de Rivera u Barceloni. Kada je bio vaš prvi susret s Barcelonom i koliko već  vremena boravite tamo?
-Prvi put sam pošla 2008. godine i bilo je to jedno potpuno novo iskustvo za mene. Slikar Xavier Serra de Rivera je istaknuti predstavnik španjolske suvremene figuracije. Rad u njegovom ateljeu svakako je obogatio moje slikarsko iskustvo i pružio mi nove uvide u slikarskoj tehnici. U slikarstvu uvijek ima prostora za usavršavanje.

Tamo imate i svoj atelje?
-Imam atelje u starom dijelu Barcelone, zajedno s još nekoliko umjetnika iz Barcelone, Kanade, Italije, Velike Britanije i Indije. U našem ateljeu prisutna je kulturna raznolikost  i interakcija.

Jeste li slobodni umjetnik ili ste pak zaposleni u nekoj primjerice instituciji ili školi?
Trenutno radim kao slobodni umjetnik.

Možete li nam opisati kakva je umjetnička scena u Barceloni?
-Zanimljivost Barcelone je u njenoj kulturnoj raznolikosti, što čini njenu umjetničku scenu bogatijom i daje joj dinamiku.

Od 2009. godine izlažete u stalnom postavu  u Galeriji Art & Wine u obiteljskoj kući u Potomju na poluotoku Pelješcu. Moramo reći i da Vaše slike krase vina iz bazične linije Vinarije Bura napravljenog, praktički, za britansko tržište kao kupaža plavca malog, cabernet sauvignona i marselana. Kako je rođena ta ideja i što kupci kažu na takav dizajn vina?
-To je projekt koji smo započeli 2007. godine moj otac i ja. Ideja je bila spojiti vino i umjetnost (u mom slučaju slikarstvo). Vino koje smo kreirali zove se Galerija. Svake godine na etiketi vina se predstavlja druga slika.Vino se osim u Hrvatskoj, prodaje još i na britanskom i američkom tržištu. Reakcije su pozitivne tim više što etiketa nije statična već se mijenja iz godine u godinu i na taj način budi kuriozitet kupca.

Planirate li možda ubrzo izložiti svoje radove u Dubrovniku i na taj način približiti svoj umjetnički rad dubrovačkoj likovnoj publici?
-Sada radim na novoj seriji slika, pa se nadam da ću uskoro opet izložiti radove u Dubrovniku.
 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist