Aktualno

‘MOJ ŽIVOT BEZ ZRAKA’ Film o svjetskom rekorderu Goranu Čolaku u Dubrovniku

‘Moj život bez zraka’, dokumentarni film o svjetskom rekorderu u ronjenju na dah Goranu Čolaku stiže 27. ožujka u dvoranu Visia, gdje će imati hrvatsku kino premijeru, uz gostovanje i razgovor s redateljicom filma Bojanom Burnać.

Dokumentarac u režiji Bojane Burnać, roniteljice na dah i profesionalne snimateljice, ujedno i prve snimateljice u povijesti hrvatske kinematografije koja je snimila dugometražni igrani film, istražuje što sve stane između dva daha čovjeka koji obara sve rekorde ove discipline.

Film prati Gorana Čolaka, višestrukog svjetskog prvak i rekordera koji je već 2013. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a godinu kasnije srušio i vlastiti rekord izdržavši bez zraka 23 minute i sekundu!

‘Moj život bez zraka’ prikazuje Goranove najvažnije životne trenutke koji se događaju pod vodom, kada nadilazi vlastite tjelesne mogućnosti, obara vlastite svjetske rekorde, prolazi kroz rigorozne pripreme sa samo jednim ciljem – uroniti u besmrtnost.

Opuštena i meditativna atmosfera filma gledatelju dočarava kako izgleda sportska disciplina namjernog zadržavanja daha – apneja – za uspjeh u kojoj je ključna upravo opuštenost.

-Iako se apneja može činiti kao kockanje između života i smrti, svijest o vlastitom psiho-fizičkom stanju pruža sigurnost koja omogućuje uživanje u zadržavanju daha – kaže Bojana te dodaje da svaki čovjek posjeduje refleks za ronjenje, samo ga treba osloboditi.

Svoj dugometražni prvijenac redateljica je snimala gotovo pet godina, a Gorana je upoznala na treninzima ronjenja na dah koje je vodio trener Ivan Drviš. Pokušavajući dokučiti koji motivi stoje iza namjernog zadržavanja daha, Bojana kroz dugogodišnji rad s Goranom, ispred i iza kamere, pred gledatelja stavlja čovjeka koji isključivo vlastitom voljom nadilazi ljudske i granice mogućega kako bi ostao najbolji na svijetu – pa makar i po cijenu života.

‘Moj život bez zraka’ svoju svjetsku premijeru imao je u glavnom natjecateljskom programu međunarodnog festivala ‘Hot Docs’ u Torontu te je potom prikazan u međunarodnoj konkurenciji na prestižnom filmskom festivalu u Karlovim Varyma. Nagrađen je na međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma ‘Dokufest’ u Kosovu, a osim spomenutih prikazan je na preko 15 festivala diljem svijeta u ukupno 9 zemalja. Svoju domaću premijeru imao je na Vukovar film festivalu.

Pročitajte još

VIDEO/SVEČANO OZRAČJE Tijelovska procesija Gradom

Dulist

RUGLO NA LAPADSKOJ OBALI Pašalić otvorio marinu, a nije počistio za sobom

Andrea Falkoni Račić

PRONALAZNIK ĆE BITI NAGRAĐEN Izgubljena crna kožna torbica s dokumentima

Dulist