Zanimljivosti

MODERNA TEHNOLOGIJA Kako razotkriti izbrisane rukopise povijesnih dokumenata?

MODERNA TEHNOLOGIJA Kako razotkriti izbrisane rukopise povijesnih dokumenata?

Rochester Institute of Technology Croatia (RIT), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku i Znanstvena knjižnica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik pozivaju na znanstveno-stručni skup Spektralno snimanje na kulturnoj baštini “Imaging a Future for the Past” – hiperspektralna obrada slike za analizu povijesnih dokumenata.

Hiperspektralna obrada slike (HIS – hyperspectral imaging) smatra se sposobnim alatom za analizu izblijedjelih ili namjerno izbrisanih povijesnih dokumenata. Cilj ove suradnje je upotrebom modernih tehnologija razotkriti informacije s često izbrisanih i prebrisanih rukopisa koji se nalaze u povijesnim objektima s kulturnim značajem.

U procesu digitalizacije kulturne institucije poput muzeja i knjižnica sve se više usredotočuju na online prezentaciju svojih zbirki i istraživanja. HSI može pružiti visoko informativne slike koje omogućuju izravnu komunikaciju znanstvenih spoznaja sa znanstvenicima.

U suradnji s Rochester Institute of Technology Croatia (RIT), Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) u Dubrovniku i Znanstvenom knjižnicom Dubrovačkih knjižnica održat će se predavanje, edukativna radionica i okrugli stol pod imenom ”Imaging a Future for the Past” na kojem će se snimati moguća višeslojnost rukopisa pohranjenih u Znanstvenoj knjižnici Dubrovačkih knjižnica.

Predavači i voditelji radionica Roger L. Easton, Jr., Ph.D. Professor, RIT CIS, David W. Messinger, Ph.D. Professor and Xerox Chair, RIT CIS i Tania Kleynhans, Associate scientist RIT CIS koji će prikazati proces obrade rukopisa i tako svima omogućiti da vide kako se to radi, a uz to će moći i postavljati pitanja u vezi cijelog procesa.

PROGRAM:

18., 19. i 20. ožujka 2019.
• Predavanje: 18. ožujka od 18 – 19.30 sati, Saloča od zrcala
• Edukativna radionica: 19. ožujka od 10 – 15 sati , Znanstvena knjižnica, Cvijete Zuzorić 4, III. kat *
• Okrugli stol: 20. ožujka u 10 sati, Znanstvena knjižnica, Cvijete Zuzorić 4, III. kat

(Broj mjesta ograničen na 40 sudionika – obavezna rezervacija na e-mail: restauratori@dkd.hr )

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist