Natrag
22.4.2019 16:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mnogi razlozi za oprez

20.1.2012 @ 10:40 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti

Podijelite:

Što građani misle o ulasku Hrvatske u Europsku uniju? Jesmo li dovoljno informirani da bismo 22. siječnja na referendumu donijeli pravu odluku? Saznajte mišljenje likovnog umjetnika Luka Piplice.

– U predreferendumskoj kampanji o ulasku u Europsku uniju ljute me izjave s ministarskih razina kako će ulaskom u EU  biti moguće ostvariti dosada samo zamišljane razine učinkovitosti. Doslovno i bez ustezanja usuđuju se tako govoriti čak i o budućoj vladavini prava i poštivanja zakona. Kako se ponašati do tada, trebamo li poštivati postojeće zakone?

U ovoj završnoj fazi, kao i u dugogodišnjem, mučnom nastojanju oko našeg ulaska u EU, taj proces i dalje ostaje nekakav način odlaganja odgovornosti. No postoje i čvršći razlozi za oprez, a ne samo odbojnost prema govornicima s naše političke scene. O tim razlozima govore vijesti koje uspiju doprijeti do nas o utjecajima krize na društva Europske unije. One prečesto govore o rezovima na štetu javnih sustava – obrazovanja, zdravstva, radnih prava – najvažnijim sadržajima onoga što zovemo razvijeno društvo.

S druge strane, od nas traženi kompromisi su već odavno učinjeni, njihove posljedice već trpimo, sudjelujemo u krizi eurozone, problemi naših radnika, studenata i umirovljenika zajednički su i Grcima, Španjolcima… Dovršenje procesa integracije učinit će to stanje jasnim bez iluzija, a odustajanje i povlačenje u izolaciju ne jamči rješenje.

Mislim da građani u velikoj mjeri razumiju važnost ovog referenduma, nevezano uz razinu njihove informiranosti. Ono što će biti najvažnije u budućnosti jest organizirano djelovanje unutar zajednice počevši od lokalne razine. Za to će biti najvažnije kvalitetno informiranje javnosti, što do sada nije bio slučaj – mišljenje je Luka Piplice.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana