Županija

Mlinari traže zaštitu ‘Morske tarace’, apelom im se priključili i Eko Omblići

Mlinari traže zaštitu 'Morske tarace', apelom im se priključili i Eko Omblići

Dio stanovnika Mlina odlučio je pokrenuti potpisivanje peticije za zaštitu Morske tarace u Mlinima. Tiom povodom potpisnike peticije primit će i načlenik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

Cijela priča pokrenuta je i na Facebooku, gdje je ovih dana osvanula stranica Zaštitimo ‘Morsku taracu’ u Mlinima.
Na istoj, između ostalog, piše kako se ‘nakon uvida u izvedbeni projekt koji je izradila tvrtka Canosa inženjering d.o.o., a datira iz prosinca 2014., može s potpunom odgovornošću iznijeti nekoliko pojedinosti o planiranim građevinskim zahvatima na Morskoj taraci u Mlinima.

– Investitori Općina Župa dubrovačka i Turistička zajednica općine Župa dubrovačka pod nazivom “sanacija morske tarace” namjeravaju provesti radove za koje nisu potrebne građevinske i ine dozvole. Pod “sanacijom” je između ostaloga zamišljeno:
* sjeveroistočni zid se ruši i ponovo izgrađuje od starog kamena
* proširuje se prolaz uz zgradu “Jelić” na uštrb Morske tarace
* skalini na taracu biti će od štokovanog bijelog kamena
* umjesto arle planirana je kamena bordura širine 30 cm i debljine 3 cm
* rubom sjeveroistočne strane tarace ide ograda od kovanog željeza
* umjesto poda tarace od starih kamenih ploča ugraditi će se 401,60 m2 tavela !
* vanjskim rubovima tarace (sadašnjim starim zidićem) ide kamena bordura
* sredinom tarace postavljaju se rasvjetna tijela modernog designea, a u bočne zidove diskretna svjetla
* uzduž podnožja jugozapadne strane zida tarace postavlja se kamena bordura dimenzija 30/3 cm
*podest na izlazu s tarace prema moru oblaže se štokovanim kamenom, a ograđuje se ogradom od nerđajućeg čelika

Pred prilazom Morskoj taraci u prostoru između mula, kuće Handabaka i tarace umjesto sadašnjih starih kamenih ploča ugrađuju se nove od štokovanog kamena (cca 2/3 ceste), a dio ceste ostaje popločan starim kamenom. Površine između ove dvije vrste kamena odjeljuju se kamenim bordurama.
*****
Nakon konzultacije sa strukom kao i uvida u važeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji, može se zaključiti da izvedbeni projekt obuhvaća radove koji se neće moći svrstati pod definiciju “sanacija” jer Zakon kaže: “Sanacija je skup propisanih mjera i/ili aktivnosti kojima se uspostavlja ili nadomješta stanje okoliša koje je bilo prije nastanka štete, odnosno onečišćenja okoliša”.

Da se ovdje ne radi o sanaciji potvrđuje i članak iz Župčica portala od 24. prosinca 2014. godine koji je prenio obraćanje načelnika općinskim vijećnicima: “Osim cestovne infrastrukture, od većih projekata u narednoj godini načelnik Nardelli je izdvojio dugoočekivani završetak izgradnje sportske dvorane na Mljekari, te rekonstrukciju i uređenje prostora “morske tarace” u Mlinima”
******
Iz Zakona o zaštiti okoliša (članak 82.)
“Zainteresirana javnost” je javnost na koju utječe ili bi moglo utjecati odlučivanje o okolišu, ili ima interes u odlučivanju o okolišu.
*******
Zahvaljujemo se svima vama s “prstom gore” na ovoj facebook stranici kao i dosadašnjim potpisnicima peticije općini što pripadate “zainteresiranoj javnosti” – piše na spomenutoj Facebook stranici.

Eko Omblići: Po ovome su Mlini prepoznatljivi u svijetu! 
Otvoreni zeleni apel za očuvanje morske tarace s borovima u Mlinima Komunalnim službama Župe dubrovačke poslali su danas i Eko Omblići.

– Ne dozvolite uništavanje kulturne i prirodne baštine u Mlinima-predivne morske tarace ispred bivšeg Hotela Mlini, uokvirenu zdravim zelenim borovima! Već nekoliko dana dobijamo uznemirene dojave preko našeg Zelenog telefona Eko Fona 020/453-850 i zelenog e-maila eco.omblici@gmail.com, mještana turističkog naselja Mlini u Župi dubrovačkoj o tome kako se želi uništiti povijesna morska taraca u Mlinima sa lijepim zelenim borovima ispred ex hotela Mlini kako bi se tu stavili neki drugi sadržaji, sigurno od betona! Evo jedan dio teksta koje su nam mještani Mlina uputili – kažu među ostalim Eko Omblići i dodaju:

– Dijelimo zabrinutost mještana Mlina i podržavamo ih u njihovom nastojanju očuvanja poznate morske tarace s vrijednim zdravim borovima, koja posebno ima čari za vrijeme ljetnih noći, gdje tu mnogi mještani i turisti uživaju u nezaboravnim ljetnim romantičnim druženjima. Osim toga cijeli taj dio uključujući potok s labudovima i starim 400 godišnjim platanom je zaštićen kao kulturno –prirodna baština i upravo su po tome Mlini prepoznatljivi ne samo kod nas nego i u svijetu. Molimo žurno zaustavite uništavanje čuvene mlinske morske tarace i sječu njezinih predivnih zelenih borova! – zaključuju u apelu Eko Omblići na čelu s predsjednicom Jadrankom Šimunović.

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist