Zanimljivosti

Mlade generacije poštuju običaje

Mlade generacije poštuju običaje

U zagrebačkoj crkvi Sv. Blaža održana je svečana sveta misa na Kandeloru, kao i obično posvećena početku Feste sv. Vlaha, ali i Dubrovčanima u Zagrebu. Festanjuli ovogodišnje Feste su Bruna Gamulin, 

predsjednica Udruge studenata Dubrovnika „Libertas“  te počasni predsjednik Udruge Ivo Milovčić.

Na početku je održana procesija kroz crkvu sa svijećama, a nakon toga je festanjulica Bruna Gamulin u pratnji gospara Josipa Mosera i drugog festanjula Iva Milovčića pozdravila okupljene u crkvi. Svečano misno slavlje predvodio je don Tonči Matulić, u pratnji župnika mons. Zvonimira Sekelja. Nakon mise svi su se grličali, a potom je upriličen domjenak u prostorijama ispod crkve. Domjenak, kao i ostatak Feste organiziralo je Društvo Dubrovčana iz Zagreba na čelu s gosparom Hrvojem Matićem. Drugi dio Feste očekuje se 11.2. u hotelu Dubrovnik gdje će biti održana tradicionalna Dubrovačka noć, uz tombulu, lutriju, linđo, večeru,balanje…
 
Donosimo govor festanjulice Brune Gamulin:
 
Poštovane gospođe i gospari,
 
i ove godine slavimo dan Sv.Vlaha , tradiciju našeg Grada staru stoljećima . Premda smo u Zagrebu, u mislima smo s našim sugrađanima u Dubrovniku, ali I u svakom gradu na svijetu gdje ima Dubrovčana.
Sveti Vlaho nas je oduvijek ujedinjavao i štitio od nevremena i neprijatelja i najmanje što možemo zauzvrat dati je čisto srce,  u kojem se krije odanost i poštovanje.
Priča o Sv.Vlahu se prenosi s koljena na koljeno, a i oni najmlađi znaju da je bio dobri starac koji je pomagao bolesnima i siromašnima, spasio Grad od Mlećana, izliječio dječaka kojemu je zapela riblja kost i pričao sa životinjama.
I danas on bdije nad Gradom i nama, njegovi kipovi krase zidine, a Crkva podignuta njemu u čast pruža utjehu, nadu i radost  svim vjernicima.
Neopisivo sam počašćena ulogom ovogodišnje festanjulice, i dopuštam sebi govorit u ime jedne mlade generacije. I mi poštujemo naše običaje i uvijek se s radošću vraćamo korijenima, a onda kad nas obveze primoraju da ostanemo u metropoli na ovaj poseban dan, prisjećamo se djetinjstva, velike povorke na Stradunu, puštanja golubica, barjaka i nošnji, a sve te sličice se stapaju u jednu u kojoj kip Sv.Vlaha odjednom oživljuje, njegovo srce dobiva puls koji ubrzano prati korake mase, njegove oči pomno nadziru procesiju, a uši uživaju u pjesmi posvećanoj njemu. I smješka se.
Naš parac je simbol našeg Grada i ponosni smo  na njega, a danas i sutra na poseban i dostojan način to pokazujemo.
I ove godine ćemo zamolit Svetoga Vlaha da nas štiti od svih zala, da nam čuva zdravlje i da nam sačuva naš mir.
Od srca ti hvala na svemu, Sveti Vlaho!

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist