Kultura

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA Predavanje Ivane Lovrić Jović u Narodnoj knjižnici

Posljednji tjedan obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika Dubrovačke knjižnice započinje predavanjem Ivane Lovrić Jović ‘Izazovi prepoznavanja talijanskih rečeničnih dijelova u dubrovačkome rukopisnom tekstu’, koje će se održati u ponedjeljak, 11. ožujka, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati.

Postupak transkripcije starih dubrovačkih tekstova iz rukopisa dodatno je otežan kada je riječ o rečenicama koje su prošarane talijanskim elementima. Pod tim se nazivom ne razumijevaju talijanizmi (koji se danas ispisuju hrvatskim slovopisom), već riječi ili izrazi koji nisu prešli u naš jezik, ali ih povremeno možemo zateći u dubrovačkome govoru. Takvi se elementi u transkripciji bilježe kosim tiskom što ukida mogućnost neodlučnosti i onda kada bi riječ izgledala jednako na talijanskome i na hrvatskome jeziku. U predavanju doznajemo kojim se načelima valja služiti u odgonetanju jezika kojemu riječ pripada, prenose iz Dubrovačkih knjižnica.

Ivana Lovrić Jović, Dubrovkinja s adresom u Zagrebu, znanstvena je suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu na Odjelu za povijest hrvatskoga jezika i povijesnu leksikografiju. Institut je trenutačno jedina znanstvena ustanova koja na visokoj razini radi na promicanju dubrovačkoga govora, a sudjelovao je i u nastojanjima da se dubrovački govor uvrsti u popis zaštićenih kulturnih dobara kao nematerijalna kulturna baština.
Radovi Ivane Lovrić Jović o dubrovačkome govoru objavljeni su u nizu časopisa i zbornika, a u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavljene su i dvije njene knjige: „Ja, Krsto Lučin Dubrovčanin, činim ovi testamenat — : jezična analiza dubrovačkih oporuka iz 17. i 18. stoljeća s transkripcijom i rječnikom“ (2015.) te „O starome dubrovačkom govoru nazbilj: jezična analiza dubrovačkih frančezarija“ (2014.). 2016. objavljeno je „Libro od svetoga Vlaha. Jezična studija s rječnikom“ nastalo u suautorstvu sa Željkom Jozićem. Ivana Lovrić Jović autorica je i jezične studije objavljene u knjizi „Kolende“ Mata Zamagne“ objavljene početkom godine u izdanju Dubrovačkih knjižnica, a kao voditeljica dubrovačke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje osmislila je program radionica dubrovačkoga govora koje se pod vodstvom Nikoline Kurajice već dvije godine održavaju u prostorima Dubrovačkih knjižnica.

Pročitajte još

‘IZA IGARA’ MARKA ERCEGOVIĆA Svaka fotografija je mali teatar

Dulist.hr

VELIKI INTERES PUBLIKE Dodatna izvedba ‘Balkanskog špijuna’ na 70. Igrama

Dulist

PRIPOVJEDAONICA JASNE HELD Mališani uživali u pričama dubrovačkog kraja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija