Aktualno

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI Mladi moraju znati da ‘osvježivači prostora’ ostavljaju trajne posljedice

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI Mladi moraju znati da 'osvježivači prostora' ostavljaju trajne posljedice

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je ovog ponedjeljka na Pilama u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i Zavodom za javno zdravstvo organizirala preventivnu akciju u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

-Ovdje nije riječ samo o ovisnosti o drogi već i o kocki, Internetu i drugim ovisnostima koje su pošast našega društva. Naše ciljane skupine su uglavnom stariji uzrasti osnovnoškolaca, sedmi i osmi razredi i prvi razred srednje škole jer je detektirano da su to uzrasti koji počinju s eksperimentiranjem u raznim ovisnostima – rekao je načelnik PU Ivan Pavličević dodavši kako se ovakvim preventivnim akcijama želi osvijestiti sugrađane, ukazati na sve što se po pitanju ovisnosti radi, ali i na opasnosti od ovisnosti.

Kad je riječ o konkretnim brojkama Pavličević govori:
-Ni po čemu nismo iznimka, ali nismo u kategoriji kad su brojke zabrinjavajuće. Da toga ima, naravno da ima, i od toga ne treba bježati. Uvijek želimo prevenirati i ciljanim skupinama ukazati na štetnosti, posebno njihovim roditeljima do kojih dopiremo i našim predavanjima. To vidimo iz niza konkretnih pitanja roditelja kako bi i oni eventualno mogli prepoznati svoju djecu, susjede, prijatelje, rodbinu kao ovisnike – rekao je Pavličević.

Martina Njirić, viša stručna savjetnica iz Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo istaknula je kako je ove godine poseban naglasak stavljen na sintetičke droge.
-Postoji trend sve češćeg uzimanja sintetičkih droga, pogotovo sintetičkih kanabinoida, odnosno galaxyja koji se, znamo, može kupiti na jednostavan način i legalan je. To je ustvari osvježivač prostora i zato kao takav nije zabranjen. Međutim, naši mladi ga zloupotrebljavaju i konzumiraju ga na način sličan marihuani, miješaju ga s duhanom i puše. To je droga koja ostavlja vrlo velike posljedice po mentalno zdravlje mladih ljudi – rekla je Njirić dodavši kako postoje kriteriji po kojima se nešto može proglasiti ovisnošću.

-Ako je netko ovisan o nečemu, znači da konstantno mora uzimati to sredstvo da bi mogao funkcionirati, stalno misli o tome i stalno ima žudnju za tim sredstvom i ne može bez njega – rekla je dalje.

Na pitanje kako stati u kraju osvježivačima prostora, koji su legalni rekla je:
-To je jednostavno proizvod, ako ga mogu takvim nazvati, koji služi za osvježavanje prostora i on se kao takav može legalno kupiti. Druga je stvar što ga naši mladi puše što im automatski uništava mentalno zdravlje – rekla je Njirić naglasivši kako institucije rade na tome da se stavi na listu opojnih droga.

-Puno je važnije i svrsishodnije naučiti mladog čovjeka što je to, na koji način djeluje i koje posljedice ima na njegovo mentalno zdravlje i to je jedini put. Uvijek će biti nečega što se može konzumirati, što se može kupiti, ali ako naučite mladog čovjeka da na njegov nerazvijeni mozak opojna sredstva ostavljaju trajne mentalne posljedice, to je ono na čemu moramo ulagati napore, što i radimo – rekla je Martina Njirić.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Živko Šimunović naglasio je kako su u suradnji s policijom obilazili škole kako bi djecu osnovnoškolskog uzrasta upoznali s opasnostima od svih ovisnosti, osobito alkohola i droge.
-Ova predavanja su dobra i za roditelje koji moraju obratiti pažnju na njihovo ponašanje, na sve ono sumnjivo što dovodi do lakih, a kasnije i teških oblika ovisnosti – rekao je Šimunović dodavši kako je po anketama iz 2015. godine preko 92 posto djece uzrasta do 16 godina probalo alkohol, dok je njih 20 posto doživjelo totalno pijanstvo.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist