Aktualno

Minus samo u visini jedne plaće!

Minus samo u visini jedne plaće!

Ministarstvo financija na svojim je web stranicama pojasnilo izmjene koje će se napraviti u Zakonu o potrošačkom kreditiranju i Zakonu o kreditnim institucijama, a te su ograničenje dopuštenog minusa po tekućem računu na visinu jedne plaće.

Ministar financija će kontrolirati kamatne stopa na stambene kredite, a građani će imati godinu dana prijelaznog perioda za rezanje minusa u granice dopuštenog.

Uvodi se mogućnost da ministar financija pravilnikom propiše najvišu dopuštenu efektivnu kamatnu stopu na stambene kredite kao i metodu izračuna kamata na stambene kredite čime se stambenim kreditima daje poseban status, a građanima dodatna zaštita od prekomjernog rasta kamatne stope, stoji na stranicama Ministarstva financija.

-Ovakve su izmjene potaknute teškim položajem građana potrošača u kreditnim odnosima s vjerovnicima, posebice u onim kreditnim odnosima kojima rješavaju svoja temeljna egzistencijalna pitanja -stambene potrebe – ističu u Ministarstvu.

Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju ograničit će se i visina dopuštenog minusa po tekućem računu. On više neće moći biti viši od mjesečne plaće.

Što se tiče uvođenja ograničenja visine dopuštenog prekoračenja po tekućem računu, koje ne smije prelaziti visinu prosječnog mjesečnog priljeva na taj račun tijekom posljednjih šest mjeseci, ovom se izmjenom sprečava prekomjerna zaduženost građana slijedom odobrenih prekoračenja po tekućim računima, posebice imajući u vidu da je kamata koju banke obračunavaju na minuse po tekućem računu uglavnom tek neznatno niža od zakonski dopuštene maksimalne granice.

Građani će tako imati godinu dana prijelaznog perioda za svođenje minusa po tekućem računu u granice dopuštenog na razinu prosječnog mjesečnog priljeva, navodi se u objašnjenju Ministarstva financija.

Minus samo u visini jedne plaće!

-Poslovne banke su te koje moraju skinuti kamate, a nikakvo zakonsko rješenje nažalost neće pomoći građanima koji nemaju čime platiti svoje svakodnevne obveze, oni će tražiti drugi prostor da mogu preživjeti. To je činjenica od koje ova Vlada ne može pobjeći – istaknuo je  HDZ-ovac Ivan Šuker.

– Na takav način, nažalost, hrvatskim građanima onemogućavaju da dođu u taj minus i da si riješe neke životne probleme. Budite sigurni da nitko ne ide u minus s tako visokim kamatama zato što želi, nego zato što ga je život prisilio. Vlada na ovaj način želi oprati ruke od svoje loše politike i porezne presije i na neki drugi način jednostavno baciti kost, da tako kažem, da se raspravlja o tome – naglasio je Šuker.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček smatra da je reguliranje minusa Zakonom suvišno. Kaže da je HUB tek prošli tjedan dobio na mišljenje prijedlog izmjena Zakona i nije sudjelovao u raspravi. Podsjeća da HUB i sve banke već godinama napominju da je minus na tekućem računima najskuplji oblik kreditiranja, prenosi Index.hr.

S te strane ima logike da se skuplji krediti ne uzimaju, međutim nema potrebe da se to propisuje Zakonom. To je dio financijske pismenosti, da građani shvate da postoje drugi načini i da im se osmisle neki drugi kreditni proizvodi koji mogu nadomjestiti minuse. U njih se može ići dobrovoljno, bez utjecanja na postojeće ugovore i stvari koje građanima odgovaraju. Ovako se ograničava sloboda građanima da biraju bankovnu uslugu koja njima najbolje odgovara – izjavio je Bohaček.

Kako su u Ministarstvu financija naveli, izmjenama Zakona uvodi se i mogućnost da ministar financija pravilnikom propiše najvišu dopuštenu efektivnu kamatnu stopu na stambene kredite, kao i metodu izračuna kamata na stambene kredite, čime se stambenim kreditima daje poseban status, a građanima dodatna zaštita od prekomjernog rasta kamatne stope.

– Izmjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakon o potrošačkom kreditiranju vrlo su jasno definirali kako se mogu mijenjati kamatne stope. To je jedan od strožih načina reguliranja. Banke već od početka ove godine moraju objaviti parametre koji utječu na mijenjanje kamatne stope, način njihovog izračuna i bitna stvar koju Zakon propisuje jest da nema parametara koji se mogu mijenjati voljom jedne ugovorne strane. Na taj način je sve potpuno jasno i potpuno transparentno – zaključio je Bohaček.  

-Mislim da bi ti građani odmah mogli pokucati na vrata centara za socijalnu skrb i jedinica lokalne samouprave. To je već danas česta pojava, zahvaljujući cijenama plina i struja koje divljaju, svih onih cijena koje su vezane za kućne potrepštine – kruha, mesa, mlijeka, ulja i svega ostalog. To bi praktički bila jedna tužna slika Hrvatske – mišljenja je HDSSB-ovac Zoran Vinković.

– Dobar broj građana živi od minusa do minusa i ako se to ograniči, dobrom će broju građana biti onemogućeno da normalno i pristojno žive – istaknuo je Laburist Nikola Vuljanić.
 

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist