Natrag
25.4.2019 16:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

Miljenić „olakšava“ konzumaciju droga

5.3.2012 @ 12:19 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Prekršajna odgovornost, tj. kazna od tri mjeseca zatvora dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge – smatra Dubrovčanin u Vladi RH, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, piše Novi list.

Naime, izmjenama Kaznenog zakona Ministarstvo pravosuđa namjerava ukinuti odredbe koje su kažnjavale i najmanje posjedovanje najmanjih količina opojnih droga, te ga prebaciti iz kaznene u prekršajnu sferu.

– Mišljenja sam da je za posjedovanje droge za vlastitu uporabu prekršajna odgovornost dovoljna. Maksimalna kazna od tri mjeseca zatvora, predviđena Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge. Ta je kazna proporcionalna težini djela i prikladnija je od kaznene odgovornosti jer nema stigmatizirajući karakter, ne dovodi do toga da se ovisnici ili povremeni konzumenti droge upisuju u kaznenu evidenciju što im može štetiti kod uključivanja u društvo, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za liječenje – tvrdi ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

– Prebacivanjem posjedovanja opojnih droga iz kaznene u sferu prekršajne odgovornosti uštedjela bi se i financijska sredstva, jer se za posjedovanje droge vodi i veliki broj kaznenih postupaka, a dosta veliki postotak zatvorske populacije čine osobe osuđene za to djelo – kazao je Miljenić.

Osim toga, osobe koje koriste drogu za osobnu konzumaciju ne ugrožavaju druge osobe, što je jedan od uvjeta da bi određeno ponašanje bilo kazneno sankcionirano.

Podsjetimo, originalni nacrt novog Kaznenog zakona donesen prošle godine nije sadržavao odredbu prema kojoj je posjedovanje manjih količina opojnih droga kazneno djelo. Prema tom nacrtu, kazneno djelo bilo je samo posjedovanje droge namijenjene prodaji, a sankcioniranje korištenja droge u osobne potrebe prepuštalo se prekršajnoj odgovornosti. Iako su smjernice za izradu Kaznenog zakona sadržavale analizu prema kojoj dobar dio zemalja EU ne smatra posjedovanje droge za osobne potrebe kaznenim djelom, predsjedništvo HDZ-a odbacilo je takav prijedlog radne skupine.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana