Vaše vijesti

MILENIJSKI SNOVI ANDROIDNOG KNEZA Mutant u Gradu i Grad u mutacijama

MILENIJSKI SNOVI ANDROIDNOG KNEZA Mutant u Gradu i Grad u mutacijama

“Meni nitko ukrast ne more ovu moju škatulu za sne. Osjećam se kao samo jedan u nizu dubrovačkih knezova i gradonačelnika.” (citat iz intervjua B. O. sa Gradonačelnikom)

Životni put grada pod upravom androidnog Gradonačelnika „Kneza“ usmjeren je na planiranje vlastitih vizija razvoja. Svojim planom Knez predviđa dogradnju srednjovjekovnog grada sa vrlo posebnim sadržajima kao što su: super akvarium, muzej Guggenheim, najvećom gradskom marinom za mega jahte, najbolje golf terene sa super luksuznim vilama i hotelima, najveći studio za snimanje hollywoodskih filmova na Mediteranu, žičara Gruž -Srđ, kongresni mega centar itd… Spektakularni projekti na koje bi i šeici iz Dubaia bili zavidni. Dobro je imati snove i biti vizionar, međutim, Androidi to nisu.

Oni poslije jednog i po odrađenog mandata uporno i dalje prezentiraju već iste otrcane urbane mitologeme koje planiraju ostvariti. Možda bi bilo manje čudno da svoje vizije planiraju financirati iz vlastitih sredstava (budžeta) i tržišta kapitala, ali to nije tako. Oni planiraju realizaciju svojih projekata iz posvajanja dijela dohodaka već postojećih i tuđih sadržaja. I u tome je apsurd Androidnih planova. S obzirom da proces prisvajanja financijskih sredstava ne ide po planu, ostaje im samo da Knez glamurozno najavljuju svoje vizije.

PRISVAJANJE TUĐEG, A NE STVARANJE VLASTITOG

I umjesto da zasukaju rukave i počnu stvarati nove vrijednosti, oni maštaju kako uzeti tuđe.

„Ne postoji ništa na svijetu što donosi toliko novca uz tako malo ulaganja kao što su Dubrovačke gradske zidine i žičara.“ (citat iz intervjua B. O. sa Gradonačelnikom)

Androidi očito promišljeno planiraju graditi svoj vizionarski razvoj na prisvajanju dijela tuđih dohodaka i kao rezultat megalomanskog planiranja super projekata, zanemarili su rješavati svakodnevne probleme izumiranja gradske jezgre. Ignorantskim stavom prema ovom problemu narušili su višestoljetnu brigu za održivost života u Gradu. Opsjednuti urbanim atrakcijama kreatora Dubaia, Androidi potpuno zapostavljaju važnost tradicionalnih vrijednosti i očuvanja kulturoloških i ambijentalnih karakteristika kraja.
Oni zaboravljaju da je nasljeđena kulturna baština i WHC status od svjetskog značaja. Autohtoni su resurs najviših vrijednosti na kojim gradimo održivi turistički proizvod i za koji Grad nema alternative.

OPSTANAK GRADA

Za realizaciju svojih snova (mega projekata) Androidi su spremno podredili važnost Grada, i od njega napravili “kokoš nesilicu” te su ga maksimalno komercijalizirali. Tako su uništili antropološke obaveze javnih prostora i sadržaja nužno potrebnih za normalan život gradskog stanovništva. Prekomjerna pohlepa za više dohotka i pristojbi rezultirala je egzodusom građana iz jezgre te je doveden u pitanje opstanak zivota u Gradu, čiji su ekološki otisci razvoja urbanog genoma ubicirani u bespuće poluotoka Manhattana omogućili kvalitetan temelj novog megapolisa i kontinuirani razvoj modernog društva, a vlastitim stanovnicima višestoljetni prosperitet. Danas Androidna pohlepa za više i tuđe nas je dovela do toga da imamo „Kneza“ i Androidnu vlast, a nemamo Grad. Grad su pretvorili u muzej osrednje srednjovjekovne arhitekture i brze hrane dvadeset i prvog stoljeća.

PORUKA INVESTITORIMA

Mi smo gradski Androidi i sve možemo, pa ćemo pokušati zagrabiti gdje ima. Nazivati se Dubrovačkim Gradonačelnikom i Knezom, a promovirati nastojanja za prisvajanje dijela tuđeg i pošteno stečenog je promovirati bezakonje jer je to osmišljeno planiranje krađe i onda ako se ukradeno planira koristiti za javni interes. Da bi postigli svoj naum Androidi su spremni pokušati i mijenjati zakone. Poruka investitorima je jasna. Uzance poslovanja u tržišnom svijetu ne vrijede u Gradu. Stoga se ne trudite riskirati vrijeme i novac ulaganjem, jer ako slučajno uspijete stvoriti nove vrijednosti, Androidna vlast će ih nastojati dijelom prisvojiti.

BAJKE NA SRĐU

Androidne razvojne vizije su planirane prostorne mutacije i samo su alati njihovog makijavelizma, jer da uistinu nešto žele izgraditi, žičaru u Gružu, zašto ne? Što čekaju? Pa imaju dovoljan broj kruzerskih i drugih potrošača za njenu ekonomsku opravdanost. Ali ne, oni „samo“ žele dio dohotka već uhodane i uspješne tuđe žičare. Svojim promoviranjem izgradnje super-mega projekta na Srđu (2 milijarde eura) dovoljno kažu da samo žele ostaviti dojam Don Kihotske važnosti. Od prvih prezentacija projekta Golf – Srđ do današnjeg dana nije prezentiran niti jedan dokument koji bi potvrdio financijsku konstrukciju mega projekta na Srđu. Stoga je kredibilno stručno mišljenje Instituta Ivo Pilar da je projekt Golf – Srđ bio samo nekretninski projekt. Ako Androidi imaju drugačije argumente (financijske akreditive) neka ih pokažu. U protivnom ne ide im na čast propagirati bajke i nastavljati i dalje uznemiravati građane i UNESCO-ve stručnjake.

PRAVNA DRŽAVA I KRAJ ANDROIDNOG MAŠTANJA

Emigracija stanovnika iz gradske jezgre je sigurno najozbiljniji problem kojim bi se Androidna vlast trebala baviti. Njihovo objašnjenje da građani kapitaliziraju na nekretninama i zato napuštaju svoja ognjišta je samo pokušaj da se uzroci problema prikriju. A to je njihova zlouporaba gradskih prostora i sadržaja, nebriga i neznanje kako vratiti djecu, osmjeh, veselje, cvijeće na prozorima i zaljubljene na skalinima i portunima i sve ono drugo što čini živi Grad. Zaokupirani pohlepom za više i tuđe, Androidi su prekomjerno komercijalizirali prostor i tako uništili njegove antropološke vrijednosti. I tko zna kakav bi bio kraj gradskog scenarija da danas Hrvatska nije pravna država. Ali je. Pa su Androidna planirana prisvajanja ostala samo puka maštanja. Ipak za utjehu im je ostalo da svoje megalomanske vizije dožive u Don Kihotskim avanturama.

Tekst: Milan Karlovac
Ilustracija: Studio Plan B

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist