Aktualno

Milanović: Tak se vodi država, ne?!

Milanović: Tak se vodi država, ne?!

Ako brojke tako pokazuju, onda su brojke gospodar. Onda nam neće valja zamjeriti. Mislim, tak' se vodi država, ne?! – kazao je sa smiješkom predlažući ukidanje carinarnice u Dubrovniku premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade.

– Kad odlazi sud i carinska uprava uvijek je nezadovoljstvo i prigovori. Gledajući sam primjetio da bez carinskih uprava ostaju uglavnom ili isključivo gradovi u kojima je lokalna politička vlast vrlo bliska koaliciji SDP-HNS: Dubrovnik, Šibenik i Koprivnica – primjetio je premijer Milanović, a prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić dobacio je kako se kao kriterij gledao promet carinarnica.

Prethodno je prijedlog Uredbe objasnio ministar financija Slavko Linić.
– Carinska uprava u ovom trenutku ustrojena je sa 17 carinarnica. Postojeći model ustrojstva ukazuje da smo previše usitnjeni, funkcionalno slabo povezani i ono što je najveći problem, ogromna nefleksibilnost u kretanju kadrova – kazao je Linić te podsjetio kako je pred Carinarnicom veliki izazov u 2013. godini kada Hrvatska postaje dio EU i kada se cijeli sustav carine seli sa zapadnih na istočne granice.

– Ne želeći čekati iduću godinu i tada se preustrojavati, Carinska uprava i Ministarstvo financija krenulo je s prvim korakom preustroja u ovoj godini. Cijela procedura traje četiri mjeseca, jer smo o preustroju razgovarali i unutar službi, sa županijama i gradovima, jer smo htjeli dokumentirano obrazložiti zašto je potreban i ovaj prvi korak, a da ne govorimo o drugom koraku koji nas čeka u 2013. godini – istaknuo je Linić.

Zbrojio je direktnu uštedu od 176 rukovodnih radnih mjesta manje, gdje je ušteda oko 1,8 milijuna kuna, dok je štednja na materijalnim troškovima oko 1,5 milijuna kuna, pa je ukupna ušteda godišnje preko 3,3 milijuna kuna.

Kazao je kako su rasprave provedene u Ministarstvu, kao i na područjima carinarnica, kako je bilo „određenih nezadovoljstava“, ali kako su dokumenti ti koji su pokazivali da je to u ovom trenutku jedan od prihvatljivijih načina organizacije carinske uprave.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist