Politika

Metković je u bankrotu!

Metković je u bankrotu!

Nakon dugogodišnje vladavine Stipe Gabrića Jamba, građani Metkovića su se na prošlim lokalnim izborima odlučili za zaokret.

Na izborima za metkovsko gradsko vijeće Most nezavisnih lista pomeo je političke stranke, a njihov kandidat, 33-godišnji psihijatar Božo Petrov, pomeo je dotad svemoćnog Jamba u utrci za gradonačelnika. Povodom prvih sto dana upravljanja gradom za duList govori gradonačelnik Metkovića Božo Petrov.

Prema Vašim prvim izjavama, stanje u Gradu Metkoviću daleko je od sjajnog. Već ste najavili uštede. Na što točno mislite?

– Puno toga će se morati smanjivati. Kad izađem pred ljude i kažem što mislimo napraviti, onda iz publike čujem – to nije politički. Slažem se, ali  za četiri godine imat ćete priliku mene smijeniti ako grad bude služio nama, a ne mi njemu. Možemo zajedničkim naporom promijeniti zatečeno stanje hrvatske zabiti. Došli smo riješiti, a ne kupiti još jedan mandat. Na ljudima je hoće li to prepoznati. Uvijek se imam gdje vratiti. Prioritet mi je struka, koje sam se odrekao na četiri godine. Ne želim 'otploviti' u politiku na dvadeset godina, to mi doista nije želja. Iskreno, blažena je medicina u kojoj vi diktirate uspjeh. Ako ste dobar liječnik, pomoći ćete čovjeku i nakon nekoga vremena vidjeti pomak. Kao gradonačelnik svakog četvrtka u uredu imam red socijalno ugroženih osoba koji me mole za ponekad sitnu pomoć, a ja im je u većini slučajeva ne mogu dati. Slušam ih  ispunjen tjeskobom, a ne mogu im pomoći.

Jeste li nakon prvih sto dana upravljanja konačno utvrdili pravo stanje u gradskoj blagajni. Jesu li poispadali svi 'kosturi iz ormara'? Je li stigla plaća?

– Mislim da je prva plaća u novom mandatu stigla danas. S obzirom na zatečeno, iznimno smo zadovoljni. Nadam se da je u ova tri mjeseca poispadalo 95 posto kostura iz ormara. S obzirom na količinu dugova i ljudske resurse te na sve što se događalo u gradu, u kojemu je blokiran razvoj, i u kojemu je nezavidna gospodarska situacija, mi ne možemo napraviti čudo. U mandatu možemo stabilizirati grad i strukturirati da svatko zna što mu je posao. Problem je što se forma nominalno ispunja u Metkoviću, ali je sadržaj vidljiv u tragovima. Svatko radi nešto što mu kaže 'onaj gore'. Dogodi se da kad pitam gradskog zaposlenika: „Gdje ste bili tad i tad i zašto niste obavili posao?“, čujem odgovor: „Pa niste mi rekli?“. Pitam ga: „ Je li vam to u opisu radnoga mjesta?“. Kad mi kaže da jest, pitam ga zašto to nije napravio, a on će: „Kad Stipe kaže, ja napravim.“ Imamo mogućnost da iznova gradimo gradsku upravu, ali s dva utega: minusom od 17 milijuna kuna i minusom ljudskih resursa. Jer ljudski resursi nisu birani po sposobnosti, nego po podobnosti. Određeni dio kadra, ne svi. Imate ljude koji bi trebali biti nešto, ali nisu ništa od toga. A državni su službenici, zaštićeni kao lički medvjedi. I sad vi krenite raditi. Nemate taj minus s čim i s kim izvući.
 
Više pročitajte u novom broju duLista!

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist