Natrag
19.3.2019 03:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Meteorološki radar na dubrovačkom području

7.4.2014 @ 22:51 Dulist Županija

Podijelite:

Članovi projektnog tima ADRIARadNet sastali su se u Dubrovniku kako bi razgovarali o realizaciji projekta postavljanja meteorološkog radara na dubrovačkom prodručju.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija jedan je od projektnih partnera u projektu ADRIARadNet , čijom će se realizacijom na dubrovačkom području postaviti meteorološki radar – prvi na području srednjeg i južnog Jadrana koji će, nekoliko sati ranije, moći predvidjeti vrstu, količinu oborina i grmljavinske nepogode koje će pogoditi određeno područje. Područje Grada Dubrovnika i Općine Konavle, uz dolinu Neretve, posebno su ugrožena bujičnim poplavama.

Realizacijom projekta ADRIARadNet pripadnici operativnih snaga zaštite i spašavanja s našega područja raspolagali bi tako podacima ključnim za preventivno djelovanje u slučaju nadolazećih opasnih vremenskih prilika, a područje Dubrovačko-neretvanske županije postalo bi vidljivo na meterološkoj karti Europe kao dio mreže hidrometeoroloških radara.

Radarska meteorološka mreža u Hrvatskoj je uspostavljena prije četrdesetak godina, a meteorološkim radarima pokriven je samo kontinentalni dio zemlje, unatoč činjenici da je područje južne Hrvatske jedno od najdinamičnijih meteoroloških regija u Hrvatskoj.

Osim radara u našoj županiji, na području središnjeg i južnog Jadrana postavit će se još tri meteorološka radara: dva u Italiji na području regija Marche i Abruzzo te u Albaniji na području grada Drače.

Uspješnom realizacijom projekta Dubrovačko-neretvanska županija će dobiti oko 2,2 milijuna kuna iz sredstava IPA ADRIATIC. Ukupna vrijednost projekta je preko 20 milijuna kuna.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana