Aktualno

Markota: Stečaj Otoka znanja je nezakonit!

Markota: Stečaj Otoka znanja je nezakonit!

Zbog donošenja odluke po zahtjevu za izuzećem stečajnog suca Srđana Gavranića jutros je odgođena javna dražba za prodaju 88,86 posto dionica Hotela Koločep, o čemu smo već pisali. 

Doznajemo i kako je interes za kupnju dionica Hotela Koločep iskazala jedna zagrebačka tvrtka, koja je da bi mogla sudjelovati u kupnji uplatila i propisanu jamčevinu od 3,6 milijuna kuna. No, predmet je, zbog već spomenutog zahtjeva, otpremljen Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

Iako je prvotna informacija govorila kako je prodaja odgođena zbog žalbe Željka Markote, jedanog od osnivača ustanove Otok znanja, to se pokazalo neosnovanim, iako upravo Markota od samog početka slučaja ulaže brojne žalbe, jer smatra kako se ne mogu na ovaj način prodavati dionice Hotela Koločep. 

– Ne znam zbog čega je točno odgođena javna dražba, no neke moje žalbe su odbačene. Dosta je argumenata zbog kojih smatram da se te dionice ne mogu prodavati. Prvi je da one pripadaju RH, i da se nad njima ne može vršiti nikakva ovrha ili prodaja jer su vlasništvo RH, ali  formalno nisu na nju prepisane. Drugi razlog tome je što se stečaj nad Otokom znanjavodi na  nezakonit. Brojne su nezakonitosti. Stečaj ustanove Otok znanja je otvoren na prijedlog PBZ-a, a ustanovu Otok znaja u predstečajnom postupku je zastupala nezakonito ovlaštena osoba, inače odvjetnik PBZ-a, koji je dao štetnu izjavu u korist PBZ-a.

On se lažno predstavio kao zakonski zastupnik Otoka znanja, a davno prije bio je ravnatelj naše ustanove. Kad mu je istekao mandat po zakonu, on se odlučio  zastupati ustanovu na svoju ruku u korist svog poslodavca PBZ-a – istaknuo je Markota za duList, naglasivši kako on o ovom slučaju žalbe ulaže još od 2008. godine.  

– Dionice su državne, stečaj je nezakonit, a dražba koja je zakazana protivna je svim mogućim pravilima ovršnog postupka po kome procjenu nije radila ovlaštena kuća, već tvrtka koja nije registrirana za to. Ta tvrtka je usred procjene vrijednosti dionica kupila od hotela Koločep po bagatelnoj cijeni jednu nekretninu. Nadam se da će sve završiti uspostavom pravnog reda, i da će država i institucije uspostaviti pravni red. Treba regulirati vlasništvo, stabilizirati sudbinu Hotela Koločepa i da Otok znanja ne ovisi o koruptivnim vezama bankarskog i pravosudnog sektora – naglasio je Markota.

Sve ovo moglo bi pogoditi i tvrtku GP Dubrovnik u stečaju, koja je, kako saznajemo, prodajom mogla naplatiti svoja potraživanja prema Hotelima Koločep.
– GP Dubrovnik već duže vrijeme vodi spor sa Hotelima Koločep radi radova na hotelima Dogovorili samo se sa potencijalnim kupcem, odnosno PBZ-om kao njihovim partnerom, da ćemo se nagoditi i da će nam oni podmiriti oko 4 milijuna i 650 tisuća kuna, s čime bi platili 20 posto potraživanja radnika GP-a . Odvjetnicima smo naložili da provjere jesmo li oštećeni ovim potezom i čak razmišljamo tužiti Markotu kao fizičku osobu – rekao nam je stečajni upravitelj Dragan Josip Knežević.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist