Grad

MARKO MIŠIĆ “Dosta je bilo bankarskih ucjena, prodali su nam pokvaren proizvod!”

MARKO MIŠIĆ "Dosta je bilo bankarskih ucjena, prodali su nam pokvaren proizvod!"

Za komentar odluke Vlade da se zamrzavanje tečaja švicarskog franka odnosi na sve kredite, a ne samo na one manje od milijun kuna zamolili smo koordinatora udruge Franak za Dubrovačko-neretvansku županiju Marko Mišić.

– Moram reći da se situacija mijenja iz minute u minutu. Zakon o potrošačkim kreditima trebao bi doživjeti još neke preinake prije izglasavanja u Saboru. Uz to, naši predstavnici su na sastanku u HNB-u pa moramo vidjeti i taj ishod. Mi ne želimo da nas se s limitom milijun kuna dijeli, jer svi smo kredite digli po istim bankovnim pravilima. Korisnici kredita nisu utjecali na tekst ugovora koje su im banke ponudile. A postoji sudska odluka da je taj ugovor protuzakonit – ističe Mišić.

Dosta je bilo bankarskih ucjena, lobiranja i klijentelizma prema političarima, izvršnoj i sudskoj vlasti. Dobru usporedbu su jučer dali Laburisti u Saboru, kada su spomenuli japansku Toyotu, koja je nakon što je utvrđen kvar na njihovim vozilima, sva vozila povukla s tržišta, dali su druga, produžili jamstveni rok, i na kraju platili milijarde dolara odštete SAD-u. Kod nas je ista stvar sa švicarcima, koji su jedan pokvareni proizvod. Banke su takav proizvod pustile na tržište, a znale su što nude. I HNB je znao što se zbiva, ali nisu ga zabranili, kao što je to učinjeno u Austriji. Mi nismo bili upozoreni na posljedice, i zato sve ovo proživljavamo – objašnjava Mišić, koji za kraj ističe:

– Ako se u ovom slučaju ne ustraje na pravnoj državi, onda ćemo pokopati i pravnu državu, i zajedno s njom i naš nacionalni suverenitet.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović