Aktualno

MARIJO BEKIĆ Pune čekaonice idu u prošlost. Stiže nam i novi aparat koji za dva sata detektira niz bolesti

MARIJO BEKIĆ Pune čekaonice idu u prošlost. Stiže nam i novi aparat koji za dva sata detektira niz bolesti

Vraćanje rada zdravstvenog sustava u punom opsegu dio je najavljenog popuštanja mjera koji bi se trebao odviti 4. svibnja. Opća bolnica Dubrovnik je od sredine ožujka u posebnom režimu rada, do daljnjeg su bili obustavljeni svi zakazani hladni operativni zahvati, osim onkološke kirurgije, kao i rad svih specijalističkih ambulanti, osim onih hitnih.

Porazgovarali smo stoga s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijom Bekićem o povratku bolnice u puni opseg rada uz ipak promijenjene okolnosti. Međutim, istaknuo je ravnatelj Bekić, do sada Uprava bolnice nije dobila nikakav pismeni naputak Ministarstva zdravstva, niti Nacionalnog stožera civilne zaštite o tome kako će njihov rad biti organiziran nakon 4. svibnja.

— Najavljeno je jedino da se tada vraćamo u ‘normalu’. Pretpostavljam da su detaljni naputci u pripremi. Mi imamo naš plan aktivnosti, ali moramo čekati potvrdu Ministarstva. S obzirom da se s COVID -19 život svima promijenio, tako se promijenilo i funkcioniranje bolnice. Ono što je sigurno jest da više neće biti moguće naručivati veći broj pacijenata u istom trenutku. Pacijenti, a i osoblje neće se moći grupirati u zatvorenom prostoru. Morat će se zadovoljiti uvjeti nošenja maski ili socijalne udaljenosti. Za očekivati je, a mi se za to i pripremamo, da će svi dijagnostički postupci biti u strogo preciziranom vremenu kojeg će se naši djelatnici, ali i pacijenti morati pridržavati – rekao je ravnatelj Bekić.

Civilnu zaštitu na ulazu u bolnicu zamijenit će djelatnici bolnice iz službe za administraciju. Oni će svima koji žele ući mjeriti tjelesnu temperaturu te će osoba tek nakon usmene provjere s određenom ambulantom u koju želi ići, moći ući u bolnicu. Tako će se, naglasio je Bekić, izbjeći veće grupiranje unutar ambulanti.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista od ove srijede.

Pročitajte još

Otvorene nominacije za ovogodišnji izbor Hrvatskog stabla godine

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

‘PROLJEĆE PRI DVORU’ KUD ‘Stjepan Radić’ sutra nastupa u Pridvorju

Dulist