Aktualno

Mališani Mokošice konačno dobili pedijatrijsku ordinaciju

Mališani Mokošice konačno dobili pedijatrijsku ordinaciju

Mokošica je konačno dobila pedijatrijsku ordinaciju koju će voditi dr. Miljenka Crnčić Orlić. Svečano otvaranje upriličeno je ovog petka, a treba podsjetiti kako se ambulanta na adresi Vinogradarska ulica 16 nalazi u prostoru koji je Grad Dubrovnik ustupio na korištenje Domu zdravlja za ovu svrhu. Osim osiguranja adekvatnog prostora Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta te snosio troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financirala Zaklada ‘Blaga djela’.
Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan ovom je prigodom istaknuo kako su dugi niz godina pokušavali iznaći i prostor i sredstva za pedijatrijsku ordinaciju u ovom dubrovačkom naselju, no to nisu uspijevali sve dosad.
-Dom zdravlja Dubrovnik zaposlio je tim koji će raditi u ovoj ordinaciji, a dr. Crnčić Orlić je i subspecijalistica dječje kardiologije, što je nadstandard koji je Dubrovniku itekako potreban. U dogovoru s Gradom Dubrovnikom će kroz desetak dana krenuti i nabava UZV za dječju kardiologiju. Pozivam sve roditelje Mokošice, Dubrovačkog primorje i područja koje gravitira ovoj ordinaciji da što prije upišu svoju djecu kako bi ordinacija mogla početi s radom u svom optimalnom broju – rekao je Bazdan.
-Dijelim zadovoljstvo svih što danas otvaramo ovu ambulantu. Čestitam Domu zdravlja, posebno Gradu koji je uložio velika sredstva i pokazao razumijevanje te omogućio i osigurao i prostor i uvjete za rad ovoj ambulanti. Zahvala i Blagim djelima, koji po tradiciji pomažu ovakve i slične akcije – rekao je župan Nikola Dobroslavić, naglasivši kako naša županija ima kvalitetu u zdravstvu, ali i probleme kao što su dugovi Opće bolnice Dubrovnik te nedostatak medicinskog kadra.
-Pokušavamo to rješavati, a ovo je jedan od najboljih načina za to, kad se udruže sredstva. Kao osnivači zdravstvenih ustanova rješavamo brojne probleme koje susrećemo u djelovanju tih ustanova. Uz sredstva koja smo i do sad izdvajali, izdvajamo u ovogodišnjem proračunu i subvencije za stanarine za gostujuće liječnike te financiramo dodatne specijalizacije u obiteljskoj medicini, a to su i dva velika projekta, Objedinjeni hitni bolnički prijem te projekt dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću koji kreće u provedbu – zaključio je.
Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako su Mokošica i Rijeka dubrovačka područje od deset tisuća stanovnika, kojima uistinu puno toga nedostaje.
– Vjerujem da ćemo današnjim danom bar jednu kvačicu onoga što nedostaje riješiti i s time reći da smo ispunili dio i da idemo dalje. Pedijatrijska ambulanta bila je iznimno važna svim stanovnicima Mokošice. Nije to bilo ni lako ni jednostavno riješiti. Bilo je puno prepreka i izazova, ali kada imamo partnere u poslu onda je lakše. Želim zahvaliti ravnatelju Branku Bazdanu koji je s nama od samog početka. Sve bi bilo nemoguće riješiti da smo samo izgradili ovaj prostor, a da on nema adekvatnu osobu koja će u njemu raditi. Zbog toga zahvaljujem ravnatelju koji je pronašao liječnicu i doveo je iz Pule u Dubrovnik. Ovdje će nastaviti živjeti i pružati zdravstvenu skrb najmlađima s područja Rijeke dubrovačke. Želimo da naši sugrađani ovdje dolaze što rjeđe, ali kada dođu da dobiju najbolju moguću liječničku skrb – rekao je Franković zahvalivši se svim pedijatricama koje sve ove godine brinu o najmlađima.

Dr. Miljenka Crnčić Orlić rekla je kako je neizmjerno sretna što je došla u ovu ‘lijepu sredinu vrijednih ljudi koji su me primili objeručke’.
-Nadam se da ću svojim radom opravdati povjerenje i radujem se suradnji s roditeljima i djecom – rekla je. Inače, dr. Crnčić Orlić 33 godine je radila u Puli, a svoju karijeru sad nastavlja u Dubrovniku.
-Ovo je bio jedan izazov. Ponosna sam da sam uspjela ovdje doći, a Grad mi je omogućio da dođem s obitelji te se već ugodno osjećam. Ostvarilo mi se sve ono što su mi rekli da će mi pružiti. Dobila sam podršku i razumijevanje kolegica, sretna sam i jedva čekam početi raditi – rekla je novo dubrovačka pedijatrica.

U sklopu pedijatrijske ambulante u Mokošici uređeno je i postojeće igralište.
-Riječ je o igralištu koje je bilo u potpunosti devastirano. Podsjetit ću kako su sva igrališta na području Grada Dubrovnika bila neodržavana. U neke se od njih nije cijelo desetljeće ulagalo. Napravili smo plan održavanja dječjih igrališta i kontinuirano u ista ulažemo sredstva. Međutim, kako ih ima veliki broj, nije bilo moguće sve napraviti u razdoblju od 2 i pol godine. Sad dolazimo pred kraj i uskoro ćemo moći reći da smo sva igrališta obnovili, ali i značajan broj otvorili – rekao je gradonačelnik.

Treba istaknuti i kako je Grad Dubrovnik ujedno osigurao plaću za doktoricu i medicinsku sestru za prvih godinu dana rada te osigurao, adaptirao i uredio stan za pedijatricu. Pedijatrijska ambulanta djelovat će pod Domom zdravlja Dubrovnik. Također, najavio je gradonačelnik, osim pedijatrijske ambulante tu će biti osiguran i prostor za logopeda, a Franković se nada skorom raspisivanju natječaja.

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist