DuList IN

MAKROBIOTIKA Pročitajte ovih šest principa zdrave prehrane!

Mediteranski sajam, Dubrovnik 2014.

Prehrana je dio našeg svakodnevnog života i aktivnost preko koje utječemo na svoje zdravlje i dobrobit u životu. Naša je odgovornost hoće li taj utjecaj biti povoljan ili ne, a makrobiotička načela koja donosi portal Alternativa za vas nam daju alate i kompas za pozitivan utjecaj na vlastito življenje.

U makrobiotičkoj prehrani vodite računa o nekoliko osnovnih principa.

1. Korisite cjelovite namirnice

Cjelovite namirnice su namirnice u svojem izvornom, neprerađenom obliku, iz kojih preradom nisu izdvojeni hranjivi sastojci i koje u sebi nose vitalnost.

Prema makrobiotičkom pristupu, prisustvo hranjivih sastojaka je posljedica vitalnosti i cjelovitosti određene namirnice, pri čemu je važan sinergijski učinak vašeg organizma i namirnice.

Organizam, koji isto predstavlja cjelinu, lakše prepoznaje i koristi hranjive sastojke koji potiču od cjelovite namirnice nego kad su oni izdvojeni iz svoje prirodne cjeline.

Ono što bi svakako u prehrani trebalo izbjegavati su rafinirani proizvodi.

Osim što im je preradom „izvučena“ vitalnost i hranjivi sastojci, takvi proizvodi često sadrže aditive, što nikako ne pogoduje vašem tijelu i zdravlju.

2. Birajte namirnice iz ekološkog uzgoja

Ekološke namirnice najbolji su izbor za vašu prehranu.

Uzgojene su na tlu koje nije tretirano kemikalijama i čiji usjev nije tretiran niti u jednom razdoblju rasta.

Korištenjem ekoloških namirnica izbjegavate izloženost GMO hrani, što postaje sve važnije u današnje vrijeme.

Ekološki uzgojene namirnice imaju veću hranjivost, donose vitalnost i puniji okus.

No, važno je i ono što nemaju u sebi, a to su različiti kemijski elementi i zagađivači, za razliku od konvencionalnih proizvoda.

Ekološki uzgoj namirnica čuva i održava i zdravlje okoliša i planeta u cjelini. To bi nam trebalo biti važno, budući da je Zemlja naše jedino stanište.

3. Poštujte raznolikost

Primjena principa raznolikosti u prehrani ogleda se na nekoliko načina.

Ovaj princip u prehrane možete njegovati:

raznolikim izborom namirnica
različitim načinima kuhanja i korištenja začina
različitim tehnikama rezanja namirnica
kreativnošću u aranžiranju pripremljenog obroka.

4. Prilagodite prehranu godišnjim dobima i vašim potrebama

Ovaj princip podrazumijeva prilagođavanje prehrane klimatskim uvjetima, izborom namirnica te načina njihove pripreme.

Primjerice, zimi ćete odabirati namirnice i načine kuhanja koji griju organizam, a ljeti one koji hlade organizam.

Prilagođavanje prehrane osobnim potrebama je također važno, budući da je svatko od vas jedinstven i različit od drugih.

Individualno prilagođavanje prehrane uzima u obzir vašu dob, spol, vrstu aktivnosti koje upražnjavate u svakodnevnom životu te u konačnici i vaše zdravstveno stanje.

Individualno prilagođavanje ogleda se i u tome da uvažavate različite potrebe drugih osoba.

Tako je moguće u prehrani primjenjivati makrobiotičke principe i biti vegetarijanac, vegan, izabrati mediteranski ili orijentalni koncept prehrane.

Sve je to moguće zbog načina življenja, aktivnosti i podneblja u kojem pojedinac živi.

5. Pridržavajte se pravilnog omjera namirnica

Prema makrobiotičkim načelima, prehrana osoba u umjerenom klimatskom području (u kojem i mi živimo) trebala bi se sastojati od:

30 do 60% cjelovitih žitarica i njihovih proizvoda
25 do 40% povrća
10 do 20% mahunarki I njihovih proizvoda
10 % čine voće, sjemenke, orašasti plodovi, alge, začini itd.

Ovakvi preporučeni omjeri u prehrani proizašli su iz pažljivog promatranja klimatskih uvjeta, evolutivnog razvoja, fizioloških osobina čovjeka, ali i specifičnih potreba suvremenog života u kojem je čovjek u velikoj mjeri izložen stresu i zagađenom okolišu.

Također, navedene omjere ne trebate shvatiti mehanički i doslovno i svaki obrok kreirati baš u tim „propisanim“ mjerilima.

Oni su smjernica i okvir u kojem se možete kretati, uzevši u obzir sve druge navedene principe.

Primijenite ih, razmišljajući u kontekstu svih dnevnih obroka.

Značajna pozornost se pridaje i načinu pripreme namirnica.

Pritom se namirnice smatraju izvorom vitalne odnosno životne energije, a kuhanje je transformacija te energije pa je stoga važno sačuvati vitalnost hrane i njezine hranjive sastojke.

6. Budite umjereni

Naposljetku, makrobiotički način govori da krajnju kvalitetu određene namirnice određuje i njezina količina.

Niti jednu namirnicu (koliko god bila korisna) ne možete jesti u neograničenoj količini.

Ako konzumirate samo jednu ili nekoliko korisnih namirnica u (pre)velikoj količini, ta praksa može stvoriti jednoličnu prehranu i naškoditi organizmu.

U isto vrijeme, “loša” namirnica, ako je jedete rijetko unutar raznolike cjelovite prehrane, ne može napraviti štetu organizmu.

Otvorenost, prilagodljivost i stalna edukacija neophodne su, kako u prehranjivanju, tako i u očuvanju vašeg zdravlja.

Najčešće zablude vezane uz makrobiotičku prehranu

Kroz svoj rad, zamijetili smo da se uz prehranu prema makrobiotičkim principima vežu i određene zablude.

One su ponekad odraz površnog poznavanja i informiranosti, a nekad i „linije manjeg otpora“, obzirom da kvalitetna promjena navika zahtijeva uložen trud i edukaciju.

1. Makrobiotička hrana je posebna vrsta hrane

Makrobiotika nije hrana već način prehrane i odabira namirnica prema makrobiotičkim načelima.

Hrana koju makrobiotički pristup preporučuje i promovira je cjelovita i ekološka.

2. Makrobiotička prehrana je reducirana prehrana

Pogrešno. Naprotiv!

Prehrana prema makrobiotičkim principima izuzetno je raznolika, što ste mogli sami zaključiti već čitanjem ranije opisanih principa.

Ako primjenjujete makrobiotičke principe u prehrani, prateći i prilagođavajući vaše izbore osobnim potrebama, okolnostima u kojima se nalazite i sl., imat ćete vrlo raznoliku i kvalitetnu prehranu.

Navedeno vrijedi čak i za situacije kada želite riješiti neki veći zdravstveni izazov.

Tada će vaša prehrana biti usmjerena na postizanje navedenog cilja, no još uvijek uz vrlo širok raspon namirnica i načina njihove pripreme.

3. Komplicirano je kuhati prema makrobiotičkim načelima

Opet – pogrešno.

Svako kuhanje zahtijeva vrijeme, a kad odlučite pripremati namirnice prema makrobiotičkim načelima, zapravo krećete u promjenu postojećih navika.

Da, bit će potrebno „presložiti“ vlastiti raspored i dobro se organizirati (u čemu su vam od velike koristi informacije i edukacija).

No, u suštini, kvalitetan obrok pripremljen prema makrobiotičkim načelima uzima jednako vremena kao i priprema bilo kojeg drugog osmišljenog obroka.

A nagrada za trud, uz ukusan obrok, stiže u obliku – zdravlja.

Pročitajte još

Naučite izraditi jaslice na božićnim radionicama u Centru brodomaketarstva

Dulist

ODUŠEVILI SU!!! Dubrovački steperi u finalu Supertalenta

Dulist

VIDEO Veselo druženje s Medom, Mrazicama i Djedom Božićnjakom

Zvonimir Pandža

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija