Kultura

Lukša Obradović je ‘Pasivni promatrač’

Lukša Obradović je 'Pasivni promatrač'

U dvorani Visia nedavno je otvorena izložba ‘Pasivni promatrač’ Lukše Obradovića.

Riječ je o dubrovačkom umjetniku koji se likovno izražava u različitim tehnikama: od ulja i akrilika na platnu do kombiniranih tehnika, kolaža, te umjetničkih instalacija i multimedijalnih projekcija.

”Slike Lukše Obradovića izložene pod zajedničkim nazivnikom pasivnoga promatrača otkrivaju nam njegov intimni svijet, svijet emocija i doživljaja. Autentične, iskrene, proživljene, otvorene prijateljima i posjetiteljima njegova ateljea kraj drevne crkvice Svetoga Đurđa u vali podno Lovrijenca, govore nam o čovjeku kojemu je slikanje ne samo lijepa želja ili razbibriga već istinska duševna potreba. Tko je bio u djedovskoj radionici u Pilama danas pretvorenoj u Obradovićev atelje i porazgovarao s njime pred njegovim slikama lako će zaključiti kako se radi o pokušaju da unaprijedi svoj mali kutak svemira, a potom možda, moguće, vjerojatno doda svoj višak vrijednosti vlastitom okruženju, svome Gradu. Naravno da mu je Grad sa svim svojim motivima očita i trajna inspiracija, jedina

konstanta u izboru motiva. Sklon promišljanju motiva i igri s njima, isto čini i s tehnikama i formatima; pred nama su ulja na platnu, kolaži, crteži olovkom, instalacije i razne druge autorove „kombinacije“. Treba svakako spomenuti i njegovu sklonost novim medijima, digitalnoj fotografiji, internetskim mrežama; koristi ih doslovce kao prozor u svijet i kao alat, manje kao izvor ideja. Neka ostane i bude tako jer dok god gleda svijet oko sebe, Grad, more i Svetoga Vlaha te ih razmišljajući prenosi na platna znat ćemo da autentičnim putem nalazi his own peace of mind”, zapisao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist