Urednički izbor

Luka je te 2008. godine dao obećanje: ‘Postat ću trombunjer!’

Dvanaest godina jedne uspomene – Petra i Luka slikali su se te 2008. godine na Gorici svetog Vlaha za Festu, a ove nedjelje svoju uspomenu su obnovili i to zahvaljujući Tomislavu Macanu, predsjedniku Dubrovačkih trombunjera, Petrinom tati.

Lijepa životna crtica, koja je rasla zajedno s Petrom i Lukom, nastala je sasvim slučajno te 2008., da bi se 2020. na Gorici ponovila. Ovog puta, Petra je u nošnji, a Luka je i službeno trombunjer.

– Tada osmogodišnji dječak, Luka Grubišić tradicionalno je svake godine pohodio Festu na Gorici sv. Vlaha s roditeljima. Tad su živjeli u Lapadu pa im je odlazak na Goricu bio i bliže nego odlazak na samu procesiju sv. Vlaha, u Grad. Mi kao trombunjeri, vazda nekako gledamo tu dječicu, tko nam se od njih hoće primaknuti pa im i damo da probaju opucati iz trombuna. Tako se 2008. Luka kao dječak iskušao u ovoj vještini. I tad je izjavio kako će i sam postati trombunjer, što je i ispunio. Naime, lani je dao zamolbu, godinu dana bio pripravnik te je ove godine u redovnom članstvu. Naravno, ove je godine bio na Gorici – ističe nam Tomislav Macan zaokružujući jednu od onih lijepih priča s Feste.

– Slikao sam ga te 2008. s mojom kćeri Petrom, tada šestogodišnjakinjom, a do neki dan sam i smetnuo da sam ih ‘uhitio’ – pregledavajući stare slike, našao sam tu lijepu uspomenu. Zamolio sam ih u nedjelju da ponovo zajedno sjednu, na tu istu klupu, kako tad tako i sad, osim što Petra nije bila u nošnji. Ali uspomena je uspomena, lijepa priča je ponovljena – dodaje nam, a mi odgusta poslušamo i širimo i dalje ove naše gradske, životne ‘crtice’.

Pročitajte još

PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA Počinje korizmeno razdoblje

Dulist

S GRADONAČELNIKOM NA POBREŽJU Ova cesta važna je za budućnost Dubrovnika

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija