GradKoronavirus u Hrvatskoj

LUČKA UPRAVA O KORONAVIRUSU ‘Pratimo situaciju ususret prvom kruzeru’

LUČKA UPRAVA O KORONAVIRUSU 'Pratimo situaciju ususret prvom kruzeru'

Turistička nam je sezona pred vratima, a prvi kruzer u Gruž bi trebao uploviti krajem ožujka. Svima je jasno kako će brodarske kompanije morati promijeniti itinerare kružnih putovanja te brodove s Dalekog Istoka preusmjeriti prema dru­gim kontinentima. Još do kraja prošlog tjedna bilo je sasvim logično kako bi se isti mogli ‘pregrupirati’ prema Medite­ranu, a samim time i prema Dubrov­niku, no s obzirom na epidemiju u Ita­liji, ali i slučajeve u Hrvatskoj, sad je i to upitno. Zanimalo nas je stoga je li Lučka uprava Dubrovnik zaprimila upite cru­ise kompanija za nova uplovljavanja u 2020. godini, ali i kako će se novonastalo stanje u Italiji odraziti na uplovljavanja cruisera u Dubrovnik.
— Lučka uprava Dubrovnik zbog pojave zarazne bolesti koronavirusa u svijetu nije zaprimila dodatne upite cruise kompanija za uplovljavanja u ovoj sezoni. Raspored dolazaka kru­zera u 2020. godini je zaključen. Neće se ni u kojem slučaju poremetiti dosa­dašnji napori uloženi u bolju raspo­djelu i usklađivanje navedenog ras­poreda – naveo je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik. Napominje kako pozorno prate situaciju, između ostalog s obzirom na to da brodovi koji koriste luku Venecija kao polaznu luku, u sklopu svog itinerara imaju uključenu luku Dubrovnik.
— Do dolaska prvog kruzera koji se očekuje 24. ožujka 2020. imat ćemo bolji uvid u kompletnu situaciju – navodi dalje Pezo.
Inače, ministar mora, prometa i infra­strukture Oleg Butković u utorak, 25. veljače je rekao kako će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezane uz koronavirus. Pezo nam pak ističe kako je Lučka uprava Dubrovnik zaprimila oba­vijest nadležnog Ministarstva o postu­panju s osobama koje su u zadnjih 14 dana prije ulaska u Hrvatsku boravile na području zahvaćenom epidemijom bolesti koju izaziva novi koronavirus. Postoji tako protokol za zdravstveni nadzor nad osobama bez simptoma, odnosno znakova bolesti kao i postupak s osobama koje pokazuje znakove bole­sti i njezinim kontaktima.
— Lučka uprava je u stalnom kontaktu sa zdravstvenim ustanovama na našem području te Postajom granične pomor­ske policije u luci Gruž u smislu pozor­nog praćenja i priprema s ciljem maksi­malne zaštite građana Dubrovnika, a sve sukladno smjernicama i uputama Mini­starstva zdravstva RH – zaključuje Pezo.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 26. veljače 2020.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović