DuList IN

Lucija Perojević otkriva kako radi svoje nadaleko poznate jaslice 

Lucija Perojević otkriva kako radi svoje nadaleko poznate jaslice 

U Dubrovniku, Hrvatskoj, pa gotovo i cijelom svijetu najpoznatije jaslice postale su one naše sugrađanke, keramičarke Lucije Perojević. U miru svog doma Lucija ih izrađuje od daleke 1995. godine, kada je prvi put izradila jaslice za katedralu u Dubrovniku. Kako je tekla njena priča i ljubav prema izradi ovog najpoznatijeg simbola Božića, priča za DuList.

– Nakon što sam ih izradila za Katedralu, te iste jaslice izložila sam 1996. godine na žiriranoj 21. Međunarodnoj izožbi u Rimu u crkvi Santa Maria di Popolo – otkriva Lucija Perojević te se prisjeća i drugih svojih djela koja su ukrasila naš grad, kao i mnoge druge hrvatske gradove.
– Godine 1998. izradila sam jaslice koje su bile postavljene u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Nakon toga, jaslice iz Katedrale su 2013. godine bile izložene u Etnografskom muzeju u Zagrebu, pri izložbi koja se ticala povijesti svih hrvatskih jaslica do danas. Te iste jaslice iz Katedrale sada se nalaze u Crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu – ističe.
A Lucija Perojević je pak 13. studenog ove godine izradila i najnovije, bijelo zlatne jaslice koje su postavljene na Međunarodnoj izložbi jaslica u Salzburgu. Dakle čak dva njena rada krase ovaj lijepi grad!
Original ‘bijelih jaslica dubrovačke Katedrale’ ukrašenih 24-karatnim zlatom izložen je od početka adventa u izložbenom prostoru Hrvatske katoličke župe u Salzburgu, na čijem je čelu fra Zlatko Špehar. Izložba je postavljena u Heimatwerku, poznatoj kući tradicijskih proizvoda, nošnje i običaja. Osim Hrvatske i Austrije, na izložbi sudjeluju i izlagači iz austrijskog susjedstva.
– Izlaganje u Salzburgu, kao i bilo gdje drugdje, veseli me, a i pruža mi mogućnost usporedbe s drugim izlagačima i u budućem radu nove ideje, korekcije i osobnu kritičnost prema svome radu – napominje Lucija Perojević te dodaje:
– Izložba hrvatskih jaslica u Salzburgu, austrijskom turističkom magnetu koji privlači brojne domaće i strane turiste, sjajna je prilika za promociju Hrvatske – mišljenja je Lucija.

Tri faze, do konačne ljepote…
Pokazuje nam i jaslice koje krase njen dom, a otkrila nam je i na koji način se one izrađuju.
– Jaslice su izrađene od bijele porculanske gline, koja se zove kaolin, te su ručno oblikovane. One tada prolaze tri faze pečenja u keramičkoj peći – 1020 C biskvit, 1050 C glazura, te 700 C legura 24-karatne pozlate – ističe Lucija.
Za izradu jaslica, kao i svih keramičkih predmeta koje radi, potreban je duži tehnološki proces, jer zahtjeva nekoliko procesa – od izrade, sušenja, pečenja, hlađenja… Pa sve do finalnog uratka. Na pitanje koji su joj planovi za iduću godinu, kratko odgovara:
– Svake godine izradim jedne ili dvoje jaslica, pa će tako, nadam se, biti i sljedeće godine – kaže. A možda i u Dubrovniku bude neka izložba, otkriva. Na pitanje kako se u njenom domu obilježava najpoznatiji kršćanski blagdan, kratko će za završetak ove lijepe priče kaže:
– Božić u svome domu obilježavam skromno i nastojim prednost dati duhovnosti, milosrđu i pravim vrijednostima rođenja Sina Boga. Stoga želim sretan i blagoslovljen Božić puku svekolikom dubrovačkom!

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist