Kultura

„Ljubavni trokut“ u obitelji Schumann

„Ljubavni trokut“ u obitelji Schumann

Dubrovački simfonijski orkestar svoju koncertnu sezonu nastalja suradnjom s Udrugom Sve ostalo je glazba, koncertom, scenskim kolažem, nazvanim Ljubavni trokut koji će se održati u četvrtak 18. travnja s početkom u 20.30 sati u Culture Clubu Revelin u Dubrovniku.

Scenski kolaž Ljubavni trokut koncert je edukativnoga karaktera, u sklopu kojega se izvode Schumannov Klavirski koncert u a molu, op. 54  te Brahmsova Serenada u D duru, op. 11. U scenskome dijelu, Inge, služavka Clare Schumann, supruge skladatelja Roberta Schumanna, otkriva potencijalni ljubavni trokut između Roberta Schumanna, Clare Schumann i Johanessa Brahmsa. Uz otkrivanje mogućnosti postojanja ljubavnog trokuta, scenski kolaž govori i o životu i karijeri iznimno cjenjene glazbenice Clare Schumann. Što će se dogoditi kad se na koncertu sretnu Johannes Brahms i Clara i Robert Schumann i kakva su si pisma pisali Brahms i gospođa Schumann, doznajte 18. travnja u Tvrđavi Revelin.

Osobitost scenskoga kolaža je što uvodi komunikaciju glazbenika s publikom te publici na sceni iznosi informacije o koncertu kojeg će tom prigodom slušati.  Uvođenjem scenskoga momenta u koncert publici se pruža jasniji uvid o skladateljima i skladbama koje će slušati te o prvim izvođačima tih skladbi, rekla je glumica Frana Marija Vranković dodavši kako se unutar Ljubavnog trokuta, koncerta sa scenskim interpolacijama, otkriva svijet pijanistice i skladateljice Clare Schumann, koju je povijest zapostavila i u prvi plan stavila njezinoga muža Roberta Schumanna. I sama je iznimno zanimljivi život Clare Scchumann otkrila tek pripremajući se za ovaj koncert, čiju formu u Udruzi Sve ostalo je glazba nazivaju scenski kolaž.

Kako je došlo do suradnje Udruge Sve ostalo je glazba i Dubrovačkoga simfonijskoga orkestra otkrila je pijanistica Ivana Jelača rekavši kako je suradnja krenula na poziv maestra Mladena Tarbuka i ravnatelja DSO-a, Damira Milata, koji su prepoznali vrijednost ovakvih projekata, gdje se glazba otvara publici u jednom novom, scenskom obliku. Istaknula je kako je jako ugodno iznenađena novonastalim suradnjama, koje su potaknute idejom spajanja izvedbenih umjetosti, prvenstveno muzičke, pa zatim i kazališne te pridodala kako smatra da je takvo spajanje najpogodniji način kojim glazba komunicira s publikom. Ciklusi Udruge SOG zamišljeni su po povijesnim epohama, rekla je Jelača, a za ovu sezonu su odabrali romantizam. Spomenula je i kako je riječ o mladoj udruzi osnovanoj krajem prošle, 2012. godine i da je iznimno ponosna što su dobili povjerenje od Grada Dubrovnika u obliku sufinanciranja projekata, a posebno joj je drago da mogu surađivati i s Gradskim orkestrom i drugim ustanovama u kulturi.

Uz edukativni ciklus glazbenih predstava za učenike osnovnih i srednjih škola u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, Udruga SOG priprema suradnju s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti u svibnju te Dubrovačkim muzejima u lipnju ove godine. „To me jako veseli i nadam se da će Udruga Sve ostalo je glazba doprinjeti kulturnom životu Grada, ne samo svojim entuzijazmom i kreativnošću, koji su na prvom mjestu.“, u ime svih članova Udruge, za kraj je naglasila Ivana Jelača.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist