Kultura

LIPI NAŠI ŠKOJI Ovu nedjelju ne propustite zanimljivu izložbu na Mljetu

LIPI NAŠI ŠKOJI Ovu nedjelju ne propustite zanimljivu izložbu na Mljetu

Izložbom fotografija „Lipi naši škoji“ prof. Vida Bagura otok Mljet se ove godine pridružuje obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. godine.

U obnovljenom Domu kulture Zabrježe u nedjelju 8. srpnja u 20 sati upriličit će se svečano otvorenje uz nastup KUD –a Natko Nodilo i mješovite klape Kurenat. Organizatori izložbe su Općina Mljet, NP Mljet i TZ Mljeta.
Autor izložbe je naš poznati folklorist, koreograf, organizator smotri folklora i istraživač narodnog blaga profesor Vido Bagur.

„Neobičan čovjek s mnogim talentima i širokim interesima, koji se ipak slijevaju u jedno žarište – usredotočuju se na suvremeni život hrvatske tradicijske kulture, posebice na folklornu plesnu i glazbenu baštinu. Tu baštinu istražuje, bilježi, autorski interpretira, o njoj poučava zainteresirane u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dokumentira je vlastitim zvučnim i slikovnim zapisima, surađuje pri snimanjima za televiziju i film. Osobito mnogo fotografira. Njegova je fotografska dokumentacija bogata i jedinstvena; poželjele bi je i stručne i znanstvene ustanove. Čini se da nije riječ samo o dokumentima, koji će s vremenom dobivati na vrijednosti, nego je riječ i o osobitom daru zapažanja i interpretiranja slikom. No, Vidina fotografska zapažanja ne ograničavaju se samo na folklor i tradiciju. U središtu njegove pozornosti je čovjek kao nasljednik i promicatelj baštine, ali mu ne promiču ni ljepote prirode, posebnosti krajolika, značajke arhitekture. Njegovo podrijetlo veže ga uz Dalmaciju i Neretvu, njegovo divljenje izaziva kamen i more, a sve što voli uvijek iznova nalazi na našim otocima.“ – piše dr.sc Zorica Vitez o svom dugogodišnjem suradniku na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Izložba „Lipi naši škoji“ nastala je povodom godišnjeg koncerta Ansambla „Lado“ koji je održan na temu naših otoka kako bi se pokazalo svo bogatstvo koje imaju kako u običajima, pjesmama i napjevima tako i u koloritu bogatstva narodnih nošnji. KUD „Natko Nodilo“ iz Babina Polja pozvan je da pokaže na koncertu u Zagrebu sve ono ono što rade na očuvanju kulturne baštine i običaja svoga otoka.Koncert je pratila izložba fotografija Vida Bagura a nakon Zagreba gostovala je po kulturnim ustanovama i muzejima diljem Hrvatske. Na fotografijama su prikazani motivi s otoka Krka, Suska, Silbe, Dugog otoka, Pašmana, Zlarina, Brača Hvara, Korčule Lastova i Mljeta.
Kustosica izložbe na Mljetu je etnologinja Branka Hajdić.

Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje od 8. srpnja do 30. rujna 2018. U Domu kulture Zabrježe u Babinom Polju.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist