Natrag
19.4.2019 05:13

facebook

twitter

google

rss

dulist

LIJEPE VIJESTI VIKENDOM Ove knjižnice posjeduju knjige prilagođene djeci s disleksijom

3.3.2018 @ 14:26 Dulist Županija

Podijelite:

Disleksija se pojavljuje kao prepreka u školovanju brojne djece koja zbog toga mogu doživljavati stres i osjećaj neuspjeha, a knjige prilagođene njima još su iznimna rijetkost u Hrvatskoj.

No, zahvaljujući donaciji Zaklade ‘Čujem, vjerujem, vidim’, svaka od 224 narodne knjižnice u Hrvatskoj bogatija je za dvije knjige iz programa lektire za osnovne škole koje su prilagođene upravo djeci s disleksijom.

Lijepa inicijativa doputovala je i do naše županije, pa tako ove knjige možemo pronaći u sljedećim knjižnicama: Narodna knjižnica Blato, Narodna knjižnica Grad Dubrovnik, Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula, Gradska knjižnica Metković, Gradska knjižnica Opuzen, Narodna knjižnica Orebić, Narodna knjižnica Ploče, Mjesna knjižnica Ston i Narodna knjižnica ‘Šime Vučetić’ Vela Luka.

U kojim knjigama djeca mogu uživati?
Radi se o Bajkama braće Grimm te Bajkama Hansa Christiana Andersena, a ukupna vrijednost donacije je 62.720,00 kn. Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ izdavač je edicije ‘Građa lagana za čitanje’ koju podržava Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK), a u sklopu koje su uz spomenuta dva naslova za potrebe učenika s disleksijom prilagođena i djela Priče iz davnine te Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, kao i Prosjak Luka Augusta Šenoe.

U pripremi je prilagodba još nekih lektirnih naslova: Sretni princ Oscara Wildea, Gulliverova putovanja Jonathana Swifta i Izabrane pripovjetke Dinka Šimunovića.

– Snimili smo više od 500 zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe u proteklih 10 godina, a ovo prilagođavanje tiskanih knjiga djeci s disleksijom daljnji je korak u smjeru ostvarivanja svrhe naše Zaklade, a to je omogućivanje pristupa literaturi osobama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu čitati klasične knjige – kaže upravitelj Zaklade ‘Čujem, vjerujem, vidim’ Mirko Hrkač, i sam slijepa osoba koja se kroz studij morala boriti s ograničenom dostupnošću kvalitetne literature.

Iz Zaklade se zahvaljuju svojim partnerima koji su prepoznali i podržali ovu donaciju – Hrvatska pošta podmirila je troškove dostave, a tvrtka Biro media donirala je zračne kuverte za pakiranje knjiga.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana