Aktualno

Liječnicima padaju plaće!

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda te je Kolektivni ugovor u zdravstvu proglasio ništetnim.

To znači da se odmah moraju smanjiti dodaci na plaće svim liječnicama i medicinskim sestrama, piše jutarnji list

Sporni kolektivni ugovor potpisala je 27. listopada 2011. tehnička Vlada, odnosno ministar Darko Milinović koji je tada bio na odlasku, a u potpunosti se počeo primjenjivati 1. siječnja ove godine. U samo prvih šest mjeseci ove godine iz osiromašenog zdravstvenog sustava istisnuo je 420 milijuna kuna.

Tužba sindikata

Kolektivni ugovor dospio je na Općinski sud nakon što je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske tužio državu zbog sumnje da pregovori s tadašnjim ministrom Darkom Milinovićem nisu vođeni u dobroj vjeri.

Županijski sud srušio je Kolektivni ugovor jer “prethodno nije bio sklopljen sporazum svih sindikata o sastavu pregovaračkog odbora niti je, u takvoj situaciji, o njegovu broju i sastavu odlučilo Gospodarsko-socijalno vijeće”.

“Utvrđeno je da se radilo o postupanju protivnom prisilnom potpisu koje je dovelo do ništetnosti takvog kolektivnog ugovora”, stoji u presudi.

Nakon prvostupanjske presude Općinskog suda, u spor su se kao umiješači (protivnici ukidanja kolektivnog ugovora) javili Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – tehničara, Sindikat zdravstva i Hrvatski liječnički sindikat. No, Županijski sud je njihovu žalbu odbacio kao neosnovanu.
Veliki troškovi

Za funkcioniranje sustava najsporniji dio Kolektivnog ugovora odnosio se na dodatke na plaće, odnosno obračun dežurstava i pripravnosti. Kolektivni ugovor ih je obračunavao kao prekovremeni sat te je svaki sat dežurstva ili pripravnosti bio skuplji za čak 50 posto nego prije.

Godišnje je to trebalo stajati čak 840 milijuna kuna

I u Ministarstvu zdravlja više puta su rekli kako taj novac nemaju te da će stvoriti nove dugove. Bolnički limiti koji bi trebali biti dostatni za kompletno poslovanje bolnice posljednjih šest mjeseci odlazili su gotovo isključivo na plaće, a u pojedinim bolnicama izdaci za plaće bili su veći od novca koji su dobivali od HZZO-a.

Sada, kada je Kolektivni ugovor proglašen ništetnim, postavlja se pitanje tko će i kako podmiriti 420 milijuna kuna koji su do sada isplaćeni.

Spomenka Avberšek, čelnica Samostalog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji je dobio tužbu, izjavila je: – Dugo je trajalo, ali je završilo dobro za sve!

– Nije ovo trenutak gdje ja likujem. Samo me veseli što je pravna država odradila svoj posao jer novca nema i da je presuda bila drugačija, to je moglo biti kobno za zdravstveni sustav – rekla je S. Avberšek.

Zdravstvo bez novca

Dodala je kako je ovo dobro za proračun jer država novih 840 milijuna kuna nema, ali je dobro i za zaposlenike jer će imati gdje raditi.

– Nemoguće je da zdravstveni sektor opstane ako su plaće veće od limita. Ne želim nikome manja primanja, ali što se ne može – ne može se. Velik problem vidim u činjenici da će netko taj novac morati vratiti – izjavila je S. Avberšek. Smatra da bi bilo skandalozno da nekome padne na pamet da zaposlenici vraćaju nešto za što nisu krivi.

– U svakom slučaju, ovo je pozitivno za zdravstvo jer će sada bolnice moći mnogo bolje funkcionirati, a to me kao pacijenta, ne samo kao čelnika sindikata, jako veseli – zaključila je.

Pročitajte još

RUGLO NA LAPADSKOJ OBALI Pašalić otvorio marinu, a nije počistio za sobom

Andrea Falkoni Račić

PRONALAZNIK ĆE BITI NAGRAĐEN Izgubljena crna kožna torbica s dokumentima

Dulist

Pripazite ispred Mercantea, kamioni ‘razvalili’ asfalt!

Dulist