Zanimljivosti

“Lice poroda” i u Dubrovniku

Dokumentarni film 'Lice poroda' Dubrovkinje i Dubrovčani imat će priliku vidjeti, i to besplatno, već ovog petka, 8. ožujka uz Dan žena.

Besplatnu projekciju u 25 hrvatska grada organizira Udruga Roda, u suradnji s knjižnicama i pučkim učilištima diljem Hrvatske. Riječ je o australskom dokumentarnom filmu u trajanju od 87 minuta koji pripovijeda o pet žena kroz čija se jedinstvena iskustva trudnoće i poroda propituju reproduktivna prava kroz ženino pravo odlučivanja o mjestu i načinu donošenja novog života na svijet.

– Apsurdno je da žene u Hrvatskoj, uz punu potporu sustava, imaju pravo odlučiti hoće li zadržati trudnoću ili ne, a istodobno nemaju pravo odlučiti kako će, u kojim uvjetima i pod čijom skrbi tu trudnoću privesti kraju, odnosno roditi. Dan žena nastao je iz borbe za prava žena, a danas, više od stotinu godina kasnije, rodiljama se rutinski uskraćuje jedno od fundamentalnih ljudskih prava – izjavila je Daniela Drandić, koordinatorica akcije i voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Roda.

Lice poroda istražuje kulturološki uvjetovano nepovjerenje prema ženinoj sposobnosti da rodi, na čemu se temelji cjelokupno suvremeno porodništvo. Film razdvaja činjenice od mitova vezanih uz porod te istražuje politiku rizika, sigurnosti i straha. Čini to kroz zanimljive priče o porodima petero majki i kroz razgovore s ukupno jedanaest stručnjaka – liječnika, primalja, antropologa, sveučilišnih profesora i porodničara iz Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i SAD-a.

Projekcije će se održati u dvadeset i pet gradova diljem Hrvatske. U našem gradu, projekcija će se održati u petak, 8. ožujka u Hotelu Lero u 17 sati.  

Pročitajte još

FOTKA TJEDNA/SLUČAJNI SUSRET Je li ipak bolji golub u ruci?

Dulist

Marićevo ministarstvo prodaje građevinsko zemljište u Mokošici

Dulist

‘SIGURNA KRV ZA SVE’ Postanite dobrovoljni davatelji i spasite nekome život!

Dulist