Natrag
22.2.2019 01:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

Lerova posveta Gradu i Milišiću

29.7.2012 @ 9:04 Ana Prohaska Kultura
5;5

Podijelite:

Predstava „Mjesečina za Lady Macbeth“ Milana Milišića nova je premijera 63. Dubrovačkih ljetnih igara koja je sinoć publici predstavljena u Lazaretima, u „Škatulici“.

Dramatizaciju i režiju potpisuje Davor Mojaš, koji je nakon „Ljubičastog Straduna“ premijerno prikazanog u Noći kazališta 2011. godine, ponovno na scenu doveo dubrovačkog pjesnika Milana Milišića.

Predstava u Lerovskom odnosno Mojaševskom stilu kombinirajući Milišićevu prozu, tonske zapise i svjedočenja, fonoarhivske fragmente, progovara i o autorovoj književnoj ostavštini, njegovom pogledu na Grad i svijet. I ovu predstavu krase specifična poetika i simbolizam koji obilježavaju svaku Lerovu predstavu, te prepoznatljiv redateljski rukopis Davora Mojaša,  čiji je kazališni opus vezan gotovo isključivo uz ovaj teatar. Koristeći krhotine memorije, baštine, onog stvarnog i izmišljenog Dubrovnika, te Milišićevu ostavštinu, ovo je još jedna Lerova posveta Gradu.

Podsjetimo, Milan Milišić dubrovački je pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, putopisac i prevoditelj. Pjesnik je rodnog grada i sredozemnoga ambijenta kao pažljiv promatrač često depresivne svakidašnjice Grada, u kojem često umjesto ljepote i sklada nailazimo i na mračne zakutke, koje je on redovito zapažao i o kojima je pisao. Poginuo je u svome dubrovačkom domu 1991. prilikom bombardiranja Dubrovnika, kao prva civilna žrtva srpsko-crnogorske agresije, a prošle godine obilježena je i 20. godišnjica njegove tragične smrti.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Dubravka Lošić, oblikovanje svjetla Marko Mijatović, realizaciju scene Mato Brnjić, tonsku montažu Viktor Lenert, skladbu Paola Dražić Zekić; a izvode je Ksenija Medović, Jasna Held, Matilda Perković, Latica Zekić i Zvončica Šimić.

„Mjesečina za Lady Macbeth“ na festivalskom repertoaru bit će još 31. srpnja te 1., 8. i 17. kolovoza u Teatru Lero u Lazaretima. 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana