Zanimljivosti

LASLO PINTER ‘Tijelo pamti i ono čega se mi ne sjećamo’

Predavanje Lasla Pintera ‘Tijelo pamti’ održalo se u petak u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Laslo Pinter suosnivač je škole Centar za integrativni razvoj, EABP terapeut , a u predavanju je govorio o važnosti rada s tijelom u već 15-oj edukaciji koju održava u Hrvatskoj.

Pinter je govorio o tjelesnoj memoriji odnosno sjećanju koje naše tijelo ima na određenu situaciju.

– Ako dijete doživi neki snažan strah u prvoj godini života, kada se neka slična situacija aktivira kasnije u životu, osoba će se opet osjećati ranjivo kao i onda, samo što neće znati zašto se tako osjeća. Javljaju se napadi panike, fobije, iracionalni strahovi radi sjećanja kojih se ne možemo sjetiti – kazao je Pinter.

Objasnio je kako ljudsku psihu dijelimo na tri razine. Prve tri godine života se ne sjećamo i tada se razvija identitet. Sve što nam se dogodi u toj fazi može imati posljedice na kasniji razvoj. Slijedi period od vrtića do odrasle dobi gdje se razvija naš osobni ego i do 25 ili 30 godine osoba bi trebala imati formiranu osobnost. Treća razina je period osobnog razvoja kad identifikacija više nije dovoljna jer postoji nešto više od nas, ta razina se zove nadosobni postego.

Pinter je govorio i o otvaranju škole Centra za integrativni razvoj u Dubrovniku, a samo predavanje ujedno je bilo i uvod za radionicu ‘Tijelo pamti’.

Pročitajte još

Buduće mame, imate pitanja ili sumnje? Posjetite radionicu ‘Porod bez straha’!

Dulist

KRASNE, UKUSNE I MIRISNE Jesmo li zaboravili na nespole?

Dulist

Obucite se prikladno, ponesite vodu i krenite pješačkim stazama Konavala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija