Politika

Lapadska obala iduće godine, HDZ-ovcu iz Omiša ledina neće postati građevinska

Lapadska obala iduće godine, HDZ-ovcu iz Omiša ledina neće postati građevinska

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić istaknula je kako gradnja prve faze Lapadske obale kreće iduće godine. Trenutno je građevinska dozvola za prvu fazu, do zgrade fakulteta, na žalbi u Ministarstvu graditeljstva, nakon čega bi se trebalo dogoditi izvlaštenje dvije manje privatne čestice. Ako sve prođe po planu, javna nabava za izvođenje radova raspisat će se iduće godine. Ključna je to prometnica za rješavanje prometnih gužvi u samom gradu.

Inače, pitanje Lapadske obale postavio je vijećnik Mosta Maro Kristić tijekom rasprave o četvrtom rebalansu Proračuna za ovu godinu.

Osvrnuo se i na financiranja medija, o čemu je govorio i vijećnik SDP-a Jadran Barač. Spominjala se tu Sjeverna Koreja, ali i KP ‘druga Tita’, i to u ‘okršaju’ Barača i gradonačelnika Frankovića.

Na temu financiranja medija, Kristiću, kojemu je zasmetao naslov kako je 2009. godine bio član HDZ-a, je replicirao Marko Potrebica.

-Vi ste u osvrtu na medije imali elemenata cenzure. Nije ugodno kad gradski vijećnik prozove novinara s ove govornice, vjerujem da vam to nije bila namjera. Vi ste svaki dan u medijima, da smo mi takvi cenzori ili Sjeverna Koreja vas ne bi bilo na vratima od medija – rekao je Potrebica. Također je želio razriješiti famu oko misterioznog HDZ-ovca koji u zelenoj zoni na Glavici Babinog kuka ima zemljište. O njemu je već ranije govorio upravo Kristić, napomenuvši kako je bio na listi HDZ-a na izborima 2018. godine. No, zaboravio je reći kako je riječ o HDZ-ovcu iz Omiša.

-To je neki gospodin koji je bio na listi HDZ-a u Omišu. Nije naš, naravno, ne odričemo se nijednog od 200 tisuća članova stranke, ali ga mi ne poznajemo – rekao je Potrebica poručivši kako nikakvome HDZ-ovcu iz Omiša ledina neće postati građevinska.

-Pokušao sam potaknuti medije na malo više istraživačkog novinarstva jer je iz cijele rasprave proizašao naslov da sam ja član HDZ-a – opravdao se Kristić.

Blaž Pezo pitao je Kristića zašto je u cijeloj priči oko ceste na Glavici Babinog kuka bitno da je netko član HDZ-a.

-Nisam imputirao da je netko napravio neki kriminal već da mi je sumnjivo da član HDZ-a kupuje zemljište u zelenoj zoni i da se tu gradi javna cesta. Ne vjerujem da je poput gospodina Pripuza zaljubljenik u zelene površine – odgovorio je Kristić.

-Nas uopće nije briga zašto je netko kupio zemlju, a mi ćemo sukladno Zakonu izvlastiti naš dio. Što će čovjek s ovim drugim, ne znam. Ovo je slobodna država, izašli smo iz onoga gdje smo bili, iz onoga mraka – odgovorio je vijećniku Kristiću gradonačelnik.

Povela se i rasprava oko otpada. Marko Potrebica spomenuo je istraživanje Deše o razvrstavanju otpada, istaknuvši kako je to pljuska svima njima pa i cijeloj Upravi Čistoće.

-Svi u Čistoći i gradonačelnik se moraju duboko zamisliti kako smo educirali naše sugrađane i što smo radili protekle dvije godine – istaknuo je Potrebica.

-Postoji više vrsta otpada, miješani komunalni otpad se odlaže na Grabovici, dok su ostatak reciklati. Zato su i opasne izjave dužnosnika da se građani zaludu trude jer sve ionako završava na Grabovici. Mi smo tek sad pomalo počeli ulagati u osvješćivanje građana, a to je ogroman proces – odgovorio mu je Kristić dodavši kako imamo ogroman problem, kojeg sa sobom donose i turisti.

-Nemamo kapacitete za zbrinuti taj sav otpad, a problem će se pojaviti za godinu, dvije, ovisno o vijeku trajanja Grabovice – istaknuo je dalje vijećnik Mosta. Spomenuo je i Centar za gospodarenje otpadom, koji nije završen zbog nesposobnosti onih koji su projekt vodili.

-Velike promjene i stalna usklađenja ukazuju na loše planiranje – vratio je raspravu na točku dnevnog reda, rebalans, vijećnik Miho Obradović (HNS). Vidimo, rekao je, povećanje za DLJI od nekih milijun i nešto tisuća kuna. Pretpostavio je da je to opet za neki koncert za odabrane. Pohvalio je povećanje sredstava za Zimski festival, čemu se gradonačelnik, rekao je, godinama protivio.

-Česte izmjene dokaz su rada – replicirao mu je Potrebica dodavši kako mu je posebno drago što je rekao kako ga na koncert Thompsona ne treba pozivati te da će onda zajedno uživati na koncertu 6. prosinca.

-Veliki broj javnih objava o tome što Grad Dubrovnik radi, potaknuo je pitanje jesmo li ušli u predizbornu kampanju. Pitamo da znamo da se i mi počnemo pripremati na svoj način. Slično smo imali i za vrijeme prošlog gradonačelnika – rekao je vijećnik Nikša Selmani (Srđ je Grad).

-Nisu to predizborne aktivnosti, mi samo konstantno radimo – odgovorio mu je Franković te dodao da su i Srđevci objavili bilten sredstvima Ministarstva kulture.

Odgovarajući na pitanje Selmanija na temu povećanja plaća, gradonačelnik je rekao kako se osiguravaju dodatna sredstva za prometne i komunalne redare.

-Da na Pilama nemamo prometne redare, prometni sustav bi kolabirao – istaknuo je gradonačelnik. Istaknuo je kako ih treba motivirati, jer su financijske prilike bile male za teške uvjete rada, vrlo često ih se, naime, vrijeđa i napada.

-To nisu vijesti. Ono su plaćene objave vaših PR-ovaca. Pročitao sam tako nebulozne stvari, to nema veze s izvještavanjem o radu gradske uprave. To je svaki tjedan promidžba, guranje… Čista promidžba i to se radi mimo natječaja i pravilnika ovog Gradskog vijeća – ponovno se javio Barač replicirajući Katarini Doršner (HDZ) koja ne vidi razlog zašto se trebaju opravdavati objave u medijima.

Selmani je te objave nazvao medijskom ofenzivom, koja se plaća javnim novcem.

-Normalno je da gradonačelnik i Gradska uprava rade svoj posao. Pitanje je samo čijim se novcem nešto financira, nije to samo novac predstavnika HDZ-a. Morate razumjeti da neke ljude to iritira – smatra Selmani.

-Koga od naših sugrađana iritira činjenica da smo nakon 20 godina pokrenuli sanaciju Grabovice. Koga od naših sugrađana iritira da je nakon 1985. godine pokrenuta gradnja prve škole? Koga iritira da gradimo stanove za branitelje i 40 mladih obitelji?… – samo su neka pitanja gradonačelnika upućena Selmanija. Objavom u medijima rad postaje javan, transparentan i dostupan svima, rekao je.

-Shvatio sam sada da su tjedne objave zapravo plaćeni oglas, a nigdje to ne piše. Molim gradonačelnika da objasni ako plaća, koliko plaća – rekao je DDS-ov Ivan Jelčić te je upitao moraju li mediji to objaviti.

-Grad je potpisao ugovor s većinom ili svim medijima te su se obvezali pratiti rad Gradske uprave i Gradskog vijeća i o istom izvještavati. Nigdje ne piše što netko mora – odgovorio je gradonačelnik dodavši kako nije vidio da je neka stranka poslala priopćenje, a da isto nije objavljeno jer je sve to pokriveno proračunom i Grad Dubrovnik time potiče pluralizam.

-Puno manje su lagali nego vi – rekao je vijećnik Vido Bogdanović (HSS) kojemu je zasmetalo stalno spominjanje mračnih vremena.

Zasmetalo mu je što mu je gradonačelnik rekao da je u svom mandatu prodao neke nekretnine. ‘On ih je prodao, a mi ih sad kupujemo’, rekao je Franković. Stoga ga je zanimalo koje je to n dragulje prodao.

-Kao dijete doktora bili ste elita društva – poručio mu je Potrebica dodavši kako se ne treba vraćati rasprava ’45. – ’90..

-I fašizam i komunizam su zla 20 stoljeća, stoga se držite činjenica, a ne nametati osobne impresije kao romantični stav pogleda na prošlost  – rekao je Potrebica.

-Moj otac je bio i doktor, ali je prvenstveno bio liječnik. Istina jest da liječnici spadaju u određenu elitu, ali sam odrastao na selu i nakon završene škole i otišao sam raditi na stranca. Ljudi nas gledaju jer smo zabavni – odgovorio mu je Bogdanović.

-Ne razumijete što znači financiranje neovisnih medija – ističe Barač.

-Kad medij platite javnim novcem očekujem od njega da izvještava analitički i kritički i da daju pravu informaciju građanima. Ovo je ulazak u režim propagande – rekao je Barač, dodavši kako su se njegovi borili na pravoj strani.

-Ne znam gdje ste izvukli zaključak da sam rekao da su hrvatski partizani zločinci i to etiketiranje znači da ste me prozvali fašistom. Nisam fašist. Ako to niste mislili, krivo ste se izrazili – rekao je Potrebica održavši potom lekciju iz povijesti.

-Ove rasprave odvest će nas u sunovrat i zato se vratimo na rebalans – rekao je Potrebica.

-Nevjerojatna je činjenica da vijećnik Grada Dubrovnika govori da dubrovački mediji nisu analitični, kritični i da daju prave informacije. Možda je problem što su vijećnika Barača više puta prozvali političkim promašajem – rekao je Franković.

-Jedina vaša kvaliteta je da možete govoriti u beskraj, a nikad se ne osvrnete na odgovor, da vam netko uskrati riječ, sjednica bi trajala tri sata. Obraćajte se s argumentima, služite građanima – poručio mu je Barač.

-Ne mora nitko prenositi moja priopćenja, ali idemo rješavati važne stvari – rekao je Barač.

Nakon dugotrajne rasprave o financiranju medija, vijećnici su se vratili na temu točke dnevnog reda – rebalans Proračuna.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist