Kultura

Kvartet Porin s gošćama nastupio u Dvoru

Gudački kvartet Porin i mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te pijanistica Mia Elezović nastupili su u sklopu glazbenog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 30. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Gudački kvartet Porin, kojeg čine violinisti Ivan Novinc i Tamara Petir, Lucija Brnadić na violi i violončelistica Neva Begović, jedan je od najznačajnijih komornih sastava u Hrvatskoj sa značajnim uspjesima na nastupima u zemlji i inozemstvu. Od osnutka surađuju s istaknutim umjetnicima, a dobitnici su i brojnih nagrada.
 
Njihov repertoar obuhvaća različita stilska razdoblja, s naglaskom na skladbe hrvatskih autora, a takva je bila i prva skladba na koncertu u Dvoru – Prvi gudački kvartet u F-duru Iva Mačeka koji zauzima posebno mjesto u hrvatskom glazbenom stvaralaštvu 20. stoljeća, a bio je i jedini hrvatski pijanist – član žirija najčuvenijega klavirskog natjecanja u svijetu – Frédéric Chopin u Varšavi, međunarodno uživajući ugled glazbenika velike kulture i znanja.
 
Kvartetu se nakon toga u izvedbi Il tramonta za mezzosopran i gudački kvartet Ottorina Respighija pridružila ugledna zagrebačka mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, docentica na odsjeku za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu.
 
U drugom dijelu koncerta i izvedbi Kvinteta za klavir i gudački kvartet u f-molu Césara Francka s Gudačkim kvartetom Porin nastupila je pijanistica Mia Elezović koja broji mnoge nastupe u Hrvatskoj i svijetu, dobitnica je brojnih nagrada i međunarodno je aktivna u pedagoškom radu.
 
Ovo je bio samo jedan u nizu nastupa talentiranih hrvatskih glazbenika s repertoarom koji, među ostalima uključuje i djela hrvatskih skladatelja, a kojim Dubrovačke ljetne igre rade na promicanju hrvatske glazbene umjetnosti.

Pročitajte još

NASTUP S ORKESTROM U DVORU Veliki pljesak za Luku Ljubasa

Dulist

MIDSUMMER SCENE Otkrijte tko je zanosna Shakespeareova Julija

Dulist

IZLOŽBA MATURALNIH RADOVA Mladi umjetnici ulaze u novo razdoblje, slobodno i izazovno

Dulist.hr