Natrag
23.2.2019 14:55

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kvaliteta našeg mora najbolja u Europi

16.3.2013 @ 1:46 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Prema izvješću Europske agencije za zaštitu okoliša kvaliteta hrvatskog mora je, pored Malte i Cipra, ocijenjena kao najbolja u cijeloj Europi.

Istaknuo je to ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon predstavljanja rezultata praćenja kakvoće mora za kupanje na hrvatskim plažama za 2012. godinu te projekta zaštite onečišćenja voda u priobalnom području, prenosi HRT.

Zmajlović je istaknuo da projekti koji su usmjereni na pročišćavanje otpadnih voda, na ispuštanje otpadnih voda u more i morski okoliš zapravo doprinose očuvanju morskog okoliša koje je onda i veliki turistički resurs. Ali, ono što je puno važnije, istaknuo je, je očuvanje bioraznolikosti podmorja.

Najkritičnije točke su tamo gdje se izravno ispušta odvodnja, otpadne vode u morski okoliš. Hrvatska je pokrenula niz projekata za ugradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a posebnu pažnju treba posvetiti i marinama i lukama, gdje posebno treba voditi računa o visokim standardima očuvanja okoliša.

Kako je ministar Zmajlović objasnio, najbolje točke su sve one plaže koje su označene plavom zastavicom, a takvih je zaista puno.
– Postoji čak i inicijativa da se uvede i bijela zastava koja će govoriti i o čistoći samog podmorja, odnosno morskog dna. Ali ono čime se Hrvatska sigurno može podičiti – to su brojne plaže s plavim zastavicama, s očuvanim, uređenim plažama i s čistim, bistrim morem – istaknuo je.

Hrvatska je jedna od prvih zemlja Sredozemlja koja provodi sustavno praćenje kakvoće mora za kupanje, u nekim županijama još od 1986. godine i to potvrđuje koliko smo svjesni važnosti sustavnog praćenja i važnosti čistoće mora. Ulaskom u EU na neki način ćemo unijeti i 16,6 posto svoga mora kao dio ekološke mreže Natura 2000.

Kakvoća mora ispituje se u vrijeme sezone kupanja, od svibnja do kraja rujna, svakih 15 dana na više od 900 točaka duž čitave obale i otoka. Od ukupnog ispitivanja svega 0,7 posto plaža ne zadovoljava kakvoću jer na tim područjima još uvijek nije riješen kanalizacijski sustav.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana