Zanimljivosti

Kvaliteta našeg mora najbolja u Europi

Kvaliteta našeg mora najbolja u Europi

Prema izvješću Europske agencije za zaštitu okoliša kvaliteta hrvatskog mora je, pored Malte i Cipra, ocijenjena kao najbolja u cijeloj Europi.

Istaknuo je to ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon predstavljanja rezultata praćenja kakvoće mora za kupanje na hrvatskim plažama za 2012. godinu te projekta zaštite onečišćenja voda u priobalnom području, prenosi HRT.

Zmajlović je istaknuo da projekti koji su usmjereni na pročišćavanje otpadnih voda, na ispuštanje otpadnih voda u more i morski okoliš zapravo doprinose očuvanju morskog okoliša koje je onda i veliki turistički resurs. Ali, ono što je puno važnije, istaknuo je, je očuvanje bioraznolikosti podmorja.

Najkritičnije točke su tamo gdje se izravno ispušta odvodnja, otpadne vode u morski okoliš. Hrvatska je pokrenula niz projekata za ugradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a posebnu pažnju treba posvetiti i marinama i lukama, gdje posebno treba voditi računa o visokim standardima očuvanja okoliša.

Kako je ministar Zmajlović objasnio, najbolje točke su sve one plaže koje su označene plavom zastavicom, a takvih je zaista puno.
– Postoji čak i inicijativa da se uvede i bijela zastava koja će govoriti i o čistoći samog podmorja, odnosno morskog dna. Ali ono čime se Hrvatska sigurno može podičiti – to su brojne plaže s plavim zastavicama, s očuvanim, uređenim plažama i s čistim, bistrim morem – istaknuo je.

Hrvatska je jedna od prvih zemlja Sredozemlja koja provodi sustavno praćenje kakvoće mora za kupanje, u nekim županijama još od 1986. godine i to potvrđuje koliko smo svjesni važnosti sustavnog praćenja i važnosti čistoće mora. Ulaskom u EU na neki način ćemo unijeti i 16,6 posto svoga mora kao dio ekološke mreže Natura 2000.

Kakvoća mora ispituje se u vrijeme sezone kupanja, od svibnja do kraja rujna, svakih 15 dana na više od 900 točaka duž čitave obale i otoka. Od ukupnog ispitivanja svega 0,7 posto plaža ne zadovoljava kakvoću jer na tim područjima još uvijek nije riješen kanalizacijski sustav.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist