Zanimljivosti

Kupci stanova na kredit dobivaju zaštitu

Zemlje članice i Europski parlament postigle su 22. travnja načelni sporazum o prvim zajedničkim pravilima za odobravanje hipotekarnih bankovnih kredita za kupnju nekretnina.

Ako dogovor prođe na Europskom vijeću, i ako ga Parlament prihvati na plenarnom zasjedanju, sporazum će postati europski zakon i stupit će na snagu sredinom 2015. godine.

Prvenstvena je zadaća novog propisa da u budućnosti spriječi napuhivanje, a potom rasprskavanje balona cijena nekretnina, kakav je prethodio aktualnoj europskoj dužničkoj krizi, te da zaštiti potrošače financijskih usluga od zloupotrebe njihova povjerenja i neznanja, izvještaj je Euroreporta.

-Nova direktiva pomoći će da se spriječe ekcesi i podupirat će odgovornu praksu kreditiranja. Potrošači će napokon dobiti zaštitu kakvu zavređuju. Bit će bolje informirani, tako da mogu odabrati hipotekarni kredit koji će najviše odgovarati njihovim potrebama, uz najmanji trošak, i bit će potpuno svjesni rizika u koji se upuštaju -isktanuo je za medije Michel Barnier, europski povjerenik zadužen za regulaciju financijskih tržišta, te dodao kako će od direktive imati koristi i davatelji hipotekarnih kredita jer će ih prisiliti da posluju po novim, višim profesionalnim standardima.

– Novi propis stvorit će okvir za tržište stambenih kredita na razini cijele Europske unije i ponuđači tih kredita napokon će moći iskoristiti sve prednosti jedinstvenog europskog tržišta i njegovih 500 milijuna potrošača – također je naglasio Barnier.
 

Pročitajte još

ANTE EREŠ Liječio je Tita i igrače Bayerna. Tek mu je 81. i radit će dok ga služe glava i ruke

Maria Prkut

KOMADIĆ RAJA ZA KOLEKCIONARE Na lapadskom buvljaku ‘okitite se’ medaljama i ordenima

Leona Rašica

DIVNA GESTA GIMNAZIJALACA Pomogli mališanima u Boliviji, evo kako su im uzvratili

Dulist