Natrag
21.2.2019 09:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kupci stanova na kredit dobivaju zaštitu

26.4.2013 @ 15:07 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Zemlje članice i Europski parlament postigle su 22. travnja načelni sporazum o prvim zajedničkim pravilima za odobravanje hipotekarnih bankovnih kredita za kupnju nekretnina.

Ako dogovor prođe na Europskom vijeću, i ako ga Parlament prihvati na plenarnom zasjedanju, sporazum će postati europski zakon i stupit će na snagu sredinom 2015. godine.

Prvenstvena je zadaća novog propisa da u budućnosti spriječi napuhivanje, a potom rasprskavanje balona cijena nekretnina, kakav je prethodio aktualnoj europskoj dužničkoj krizi, te da zaštiti potrošače financijskih usluga od zloupotrebe njihova povjerenja i neznanja, izvještaj je Euroreporta.

-Nova direktiva pomoći će da se spriječe ekcesi i podupirat će odgovornu praksu kreditiranja. Potrošači će napokon dobiti zaštitu kakvu zavređuju. Bit će bolje informirani, tako da mogu odabrati hipotekarni kredit koji će najviše odgovarati njihovim potrebama, uz najmanji trošak, i bit će potpuno svjesni rizika u koji se upuštaju -isktanuo je za medije Michel Barnier, europski povjerenik zadužen za regulaciju financijskih tržišta, te dodao kako će od direktive imati koristi i davatelji hipotekarnih kredita jer će ih prisiliti da posluju po novim, višim profesionalnim standardima.

– Novi propis stvorit će okvir za tržište stambenih kredita na razini cijele Europske unije i ponuđači tih kredita napokon će moći iskoristiti sve prednosti jedinstvenog europskog tržišta i njegovih 500 milijuna potrošača – također je naglasio Barnier.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana