Hrvatska

Kroz predstečajne nagodbe država otpisala 892 milijuna kuna

Kroz predstečajne nagodbe država otpisala 892 milijuna kuna

Tijela državne uprave i trgovačka društva u većinskom vlasništvu države tijekom 2013. godine u riješenim postupcima predstečajnih nagodbi otpisali su ukupno 892,6 milijuna kuna, što čini 31,2 posto ukupnih potraživanja koja su imali prema 594 dužnika koji su lani sklopili nagodbe, pokazuju podaci Ministarstva financija.

U prošloj godini, za kada Ministarstvo financija ima potpune podatke, sklopljeno je 594 nagodbi tvrtki koje zapošljavaju 12.749 radnika. Kroz postupke predstečajnih nagodbi utvrđena su ukupna dugovanja (nakon prijeboja) tih tvrtki u iznosu od 14,99 milijardi kuna. Više od polovice toga iznosa, odnosno 7,99 milijardi kuna, iznos je dugovanja za koji je nagodbom postignut dogovor dužnika i vjerovnika o namiri, dok su 46,7 posto ukupnog iznosa, dakle 6,99 milijardi kuna otpisana dugovanja.
Najviše su, 4,17 milijardi kuna ili 59,3 posto ukupnog iznosa svojih potraživanja otpisali tzv. ostali vjerovnici, dakle dobavljači i drugi poslovni partneri dužnika. Financijske institucije, dakle banke, pristale su pak na otpis 1,93 milijarde kuna, što je gotovo 38 posto njihovih potraživanja prema dužnicima. Država, odnosno njene institucije i tvrtke, otpisale su 31,2 posto svojih potraživanja, odnosno 892,6 milijuna kuna.
U ukupnom iznosu otpisanih dugova u nagodbama ostali vjerovnici drže udio od 60 posto, financijske institucije od 27 posto, a država 13 posto.
Promatrano prema veličini dužnika, najveća su dugovanja otpisana velikim poduzetnicima, veća od 4,2 milijarde kuna. Riječ je o 10 velikih poduzetnika s 4.761 zaposlenim.
Među sklopljenim nagodbama prevladavaju mali poduzetnici i obrtnici – nagodbu je sklopilo 348 malih poduzetnika i 204 obrtnika, koji zajedno imaju također 4.761 zaposlenog, a kojima je otpisano ukupno gotovo 1,5 milijardi kuna dugovanja.
Među djelatnostima pak prednjače prerađivačka industrija i građevinarstvo, sa po 117 tvrtki koje su sklopile nagodbu. Pritom je industrijskim tvrtkama otpisano 37 posto dugova, odnosno 3,1 milijarda kuna, a građevinarima 71 posto ili 1,1 milijarda kuna.
Ministarstvo financija je predstavilo i učinke sklopljenih nagodbi za pet najvećih poduzetnika prema visini otpisa dugova, a na čelu te liste je DINA Petrokemija, kojoj su vjerovnici ukupno otpisali oko 1,56 milijardi kuna. Slijede Dilj, s ‘oproštenih’ 609,6 milijuna kuna, Spačva s 379 milijuna kuna, Varteks s 214,4 milijuna kuna i Bramont sa 67,8 milijuna kuna.
Također, predstavljeni su i usporedbi podaci o stečajnim i predstečajnim postupcima. Tako primjerice prosječna naplata potraživanja radnika u stečajnim postupcima, prema podacima Ministarstva rada iznosi 32 posto, dok je zakonom određeno da se potraživanja radnika u predstečaju moraju namiriti u stopostotnom iznosu.
Ostali su vjerovnici do sada kroz stečajeve, koji traju u prosjeku 3 do 5 godina, riješili oko 10 posto svojih potraživanja, a kroz predstečaj, koji traje 120 do 210 dana u prosjeku, 53,3 posto, dok je taj udio kod države i viši i iznosi 65 posto.
Prosječni trošak stečajnog upravitelja iznosi 60 do 100 tisuća kuna, a povjerenika predstečajne nagodbe 4.518 kuna, dok je prosječni ukupni trošak postupka kod stečaja 15 posto vrijednosti tražbina, a u nagodbama 0,09 posto.

Izvor: Limun.hr

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist