Politika

Kristić savjetuje Lokrumu: Kupite zgradu Atlantske plovidbe, koja je četiri puta jeftinija od ex Kapetanije

Kristić savjetuje Lokrumu: Kupite zgradu Atlantske plovidbe, koja je četiri puta jeftinija od ex Kapetanije

Gradski vijećnik Mosta Maro Kristić uputio je priopćenje za javnost osvrnuvši se još jednom na kupnju zgrade bivše Kapetanije u Gružu za potrebe Javne ustanove Rezervata Lokrum.

-Početkom ovog ljeta uz blagoslov gradske uprave Javna ustanova Rezervat Lokrum imala je namjeru upustiti se u kupnju zgrade ex lučke kapetanije na Gruškoj obali. Svoje stare, zaista neuvjetne prostore na Pločama namjeravali su zamijeniti novima, u spomenutoj zgradi, koju je trebalo kupiti i obnoviti za gotovo 17 milijuna kuna. Iako nam se nije svidjela ideja o seljenju uprave i zaposlenika Lokruma iz Grada u Gruž materijali o davanju suglasnosti na kupnju i adaptaciju zgrade su već bili na klupama gradskih vijećnika i sve je bilo stvar formalnosti, jer naravno, ne kupuje se zgrada privatnim nego javnim novcem pa je s njim puno lakše baratati. Koga briga, Lokrum je ionako zlatna koka, a uprava Lokruma se rukovodila onom bosanskom pošalicom ‘Kad se Muju jede pita, ne pita koliko košta’ – navodi Kristić.
-Na našu intervenciju, kada smo iskazali sumnju u vrijednost nekretnine i činjenicu da Rezervat Lokrum kao potencijalni kupac uopće nije angažirao vještaka koji bi procijenio tržišnu vrijednost nekretnine, nego samo pribavio mišljenje jedne agencije za prodaju nekretnina o prosječnoj vrijednosti nekretnina na tom području, gradonačelnik, kada je vidio da tu nešto smrdi, ne želeći riskirati novi ‘okrajak’, povukao je točku s dnevnog reda uz obrazloženje da se u međuvremenu promijenio zakon te da gradsko povjerenstvo treba amenovati procjenu.
Ni izvješće o radu ove javne ustanove, niti predmet u kojem smo trebali odlučivati o kupnji ove nekretnine do danas nisu došli na dnevni red, iako je dio sponzoriranih medija rukama i nogama gurao priču o potrebi i važnosti kupnje ove nekretnine. Ni Lokrum, a ni nitko od privatnih poduzetnika, koji kada im se ‘jede pita’ itekako dobro ispitaju koliko košta, još uvijek nisu kupili ovu nekretninu. Pitamo se kada će gradsko povjerenstvo završiti svoj posao te koristimo priliku ukazati, kako se preko puta ove zgrade, također na vrhunskoj lokaciji Gradu Dubrovniku po pravu prvokupa nudi zgrada u vlasništvu Atlantske plovidbe (nekada je u njoj poslovala agencija Atlant i OTP banka), koja je nešto malo manje površine, ali u znatno boljem stanju od zgrade ex lučke kapetanije. Cijena te zgrade je nešto više od 4 milijuna kuna, dakle četiri puta manja od cijene za koju je Lokrum namjeravao kupiti zgradu ex lučke kapetanije. Ukoliko zgrada Atlantske plovidbe ne odgovara ukusima uprave Lokruma i u njoj nije moguće ostvariti i ugostiteljske ambicije (navodno je u prizemlju zgrade postojala ideja o otvaranju restorana), očekujemo da će gradsko povjerenstvo, ukoliko još uvijek postoji namjera kupnje zgrade ex lučke kapetanije uzeti u obzir njeno stvarno stanje i realnu tržišnu vrijednost, umanjenu za provizije svih onih koji su se trebali ugraditi u cijenu njene kupnje, kako bi izbjegli probleme s institucijama, a javni novac poslužio svojoj svrsi – zaključuje Kristić.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist