Slušni aparat

Krije li 2020. povratak rocka?

Krije li 2020. povratak rocka?

Nije baš Neka tajNa niti je posebno domišljata konstatacija da je rock odavno izgubio primat glazbenog pravca u kojem se događaju najzanimljivije stvari u današnjoj glazbi. Ta uloga već dugo pripada elektronskoj glazbi (nikako međutim tu ne mislim na zatupljujući tOP 40 eDM) te hip-hopu i svim hibridima R&B-ja. O kapitulaciji rocka nedavno je pisao Ivan, ističući kako je Queen prvi rock bend koji ćete pronaći na top listama najslušanijih, što se dijelom može objasniti globalnim uspjehom biografskog filma ‘Bohemian Rhapsody’. Je li se onda suludo početkom ove godine pitati krije li 2020. povratak rock ‘n’ rolla u relevantnost?

Iako se tako nešto čini posve nevjerojatnim i sliči na scenarij Sci-Fi filma koji godinama čuči u pretincu ureda kakvog holivudskog producenta jer ga se nitko ne usudi snimiti, 2020. godina donijela je poneke znakove života koji su počeli zagrijavati već ohlađenu krv ljubitelja glasnih gitara. Naime, još krajem prošle godine, taman negdje oko 20. rođendana njihovog trećeg albuma, eksplozivnog ‘The Battle of Los Angeles’, isplivala je radosna vijest da se politički angažirani rokeri Rage Against The Machine nakon čitavog desetljeća hibernacije vraćaju živim nastupima i festivalskim pozornicama što uključuje dva proljetna headlinerska nastupa na jednom od glasovitijih svjetskih festivala, kalifornijskoj Coachelli.

S obzirom na stanje na svjetskoj društveno-političkoj pozornici, umanjivali bismo značaj ove vijesti kada bismo rekli bilo što osim da opća klima za povratak RatM nije posve zrela. Svijet upravo treba bend koji će bez ustručavanja, da parafraziram jedan od njihovih najvećih hitova, ‘svjedočiti’ istinu i isticati nepravdu. Ruku na srce, ova najava ostala je uskraćena za vijest o ulasku benda u studio što je manje izgledno, ali ne i nemoguće. ‘Renagades’, album covera pjesama punk, rap, folk i rock izvođača poput MC5, The Stooges, Minor Threat, Boba Dylana, Brucea Springsteena i Erica B. & Rakima njihov je još uvijek posljednji studijski rad. Ako je ova najava izmamila osmijehe na licima ostarjelih headbangera i stagedivera, onda je kao melem na ranu dočekana ona da su Red Hot Chili Peppers u istom danu uspjeli nogirati gitaristu Josha Klinghoffera i nazad u krdo primiti fanovima omiljenog Johna Frusciantea. Potpuno iznenađujući potez bend je na Instagramu obznanio deset dana pred Božić. S obzirom da su RHCP s Frusciantem snimili svoje najbolje i najuspješnije ploče, uključujući ‘Blood Sugar Sex Magik’, ‘Californication’ i ‘Stadium Arcadium’ te da su radovi s njegovom zamjenom tek dosezali razinu korektnosti, obožavatelji su se odmah i posve opravdano počeli pitati hoće li ponovljeni susret (Frusciante je dva puta odlazio iz benda) ove postave uključivati i novi album i ima li bend uopće više snage ili inspiracije iznjedriti još jedno remek djelo? Na prvi dio pitanja odgovorio je početkom siječnja bubnjar Chad Smith potvrdivši da Peppersi rade na novom albumu kojemu će posvetiti veći dio godine, nastupajući tek povremeno na festivalima. Čuda su moguća.

Bruce Springsteen je u rujnu prošle godine proslavio 70. rođendan, a samo tri mjeseca ranije izdao je pretežno akustični album ‘Western Stars’, koji je kasnije dobio svoju orkestriranu i filmsku verziju. Izlazak tog albuma obilježile su i najave da će 2020. godina biti godina E Street Banda, njegovog dugovječnog pratećeg sastava, što znači da će Boss i E Street na turneju (posljednja je bila 2016. u čast 35. godišnjice albuma ‘The River’). Potvrdio je to sam Springsteen otkrivši da je ponovno našao vrelo inspiracije za pisanje bendovskih pjesama. Iako su njihovi živi nastupi konstanta u kvaliteti, posljednji put kada su Springsteen i E Stret bili relevantni na studijskom ostvarenju bilo je prije 18 godina. Veliki emotivni vrtlog od albuma nastao je u post 9–11 vrijeme i zvao se ‘The Rising’, a sve u vezi njega bio je trijumf humanizma. Ništa što je Bruce Springsteen od tada snimio nije imalo takvu snagu i zato su optimistične najave autora izazvale opravdana očekivanja da će Boss u 2020. razvaliti. Nove albume u 2020. godini možemo očekivati od The Strokes, ali i The Cure i Nine Inch Nails, prošlogodišnjih i ovogodišnjih lauerata Kuće slavnih Rock n Rolla. Ohrabrujući je i povratak Pearl Jama. Prvi studijski album legendi grungea nakon 2013. godine zove se ‘Gigaton’ i izlazi 27. ožujka. A sudeći prema novom funky singlu inspiranom Talking Headsima i Bowiejem, Pearl Jam su nakon prilično beskrvnog stadionskog rock albuma ‘Lightning Bolt’ opet zainteresirani za iznalaženje novih puteljaka kreativnosti, što je svakako dobar recept, jer se eksperimentiranje do sada u njihovom slučaju uvijek pokazao izrazito plodonosnim.

Foto: www.ratm.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić