AktualnoPolitika

KREŠIMIR MACAN Ako zoveš izbore moraš za njih biti spreman. A u Gradu svi kao iznenađeni

KREŠIMIR MACAN Ako zoveš izbore moraš za njih biti spreman. A u Gradu svi kao iznenađeni

Predizborne kampanje vrijeme su kada Krešimir Macan, jedan od vodećih stručnjaka za političku komunikaciju u Hrvata, ima prepune ruke posla. Ili je angažiran u nekom od izbornih stožera ili je tražen kako bi kandidate i samu kampanju ‘isecirao’ za javnost.

Uvijek bez dlake na jeziku! Macan je sa svojom agencijom za odnose s javnošću Manjgura radio u predsjedničkoj kampanji Iva Josipovića. O dojmovima iz Josipovićevog stožera i njegovom porazu, progovorio je za Dulist, no ono što Dubrovčane vjerojatno još više zanima, Macan je dao i svoju prvu analizu nadolazećih prijevremenih izbora u Dubrovniku.

Radili ste kampanju predsjedničkog kandidata Iva Josipovića koji, kao što je javnosti poznato, nije uspio izboriti drugi mandat predsjednika RH. Jeste li radili postizbornu analizu te jeste li utvrdili razloge poraza Iva Josipovića? Tko je zakazao?
Kad pobijedite zasluga je kandidata, kad izgubite krivi su savjetnici – staro je pravilo našeg posla. Jednostavno nismo kao tim bolje prodali boljeg kandidata i stvarni program što je još jednom potvrda da su izbori bitka za srce i um, ne samo racionalna odluka. Dojam je češće važniji od sadržaja, što god mi mislili o tome.
Bili ste dio Josipovićevog tima, kako je bivši predsjednik, odnosno njegov krug bliskih suradnika doživio poraz? Zapravo, je li njegov tim uopće mogao prognozirati ovakve rezultate. Ako je, u kojem trenutku se postalo svjesno da Josipović gubi izbore?
Razlika je samo 32000 glasova na kraju, tako da je to moglo otići na bilo koju stranu. Bili smo svjesni da se razlika topi, ali smo i vjerovali da na veću izlaznost dobiva Josipović jer su se birači mobilizirali na obje strane za drugi krug. Ipak je na kraju pobjedu odnijela jača infrastruktura i dobar dojam promjene koji je na birače ostavila Kolinda Grabar Kitarović.
U svibnju prošle godine ste bili komunikacijski strateg stranke Hrvatski laburisti na izborima za EU parlament. Stranka koja je dotad imala jednog EU zastupnika nije uspjela preći prag. Je li Mirela Holy toliko pomrsila račune Laburistima ili je riječ o promašenoj kampanji?
Prvo da razjasnimo – svim klijentima s kojim radimo razgovor počinjemo s istom rečenicom – nemamo čarobni štapić, nudimo samo puno sustavnog rada. I EU izbori i prvi krug predsjedničkih izbora pokazali su da na manjim izlaznostima (samo 25 posto u svibnju) odlučuje stranačka vojska. Mi komunikacijski možemo biti samo prateća glazba stranačkoj vojsci koja ide po sigurne glasove. Ako nema vojske, nema niti glasova. Što bi narod rekao, kako došlo tako pošlo. Ako propustite priliku, a za laburiste su to bili lokalni izbori 2013., i ne utvrdite stranačku infrastrukturu okolnosti se mogu promijeniti i netko novi bude hit izbora poput Oraha ili Sinčića sada. Laburistima smo prognozirali da za mandat trebaju 70 000 glasova, što je bilo točno. Kampanja im je sačuvala rejting u javnosti do dana izbora, ali na dan izbora ili imate stranačku vojsku ili ne. Samo se taj dan trži i računa.
Ovo Vam je zapravo drugi poraz u nepunih godinu dana, pa se sve glasnije može čuti krilatica ‘Dabogda ti Macan vodio izbore’. Plaši li Vas takva ‘karma’ i može li Vam ona naškoditi u profesionalnoj karijeri?
Dosad smo više izbora uzeli nego izgubili i pokazali smo da imamo znanje. I kad gubite učite, dapače tu najviše učite – to su sve utakmice, ne možete svaku dobiti, ali morate igrati da bi bili u formi. Nekad sami vodite sve kad vam to prepuste, a nekad ste dio tima koji onda ovisi o onome tko daje ritam. Nijedna zvijezda sama ne može nadmašiti snagu dobre timske igre. Nogometnim rječnikom govoreći, kad Mourinho ili Guardiola ne poluče zacrtani cilj i ne donesu tri trofeja u svoje klubove, nitko im neće prigovoriti da ne znaju svoj posao već jednostavno zaključiti ‘nisu imali sreće’.
Najavljuje li izbor HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu RH promjene i na parlamentarnoj razini? Ima li vremena Zoran Milanović ‘ispeglati’ svoj, ali i image svojih ministara? Angažirao je Amerikanca Alexa Brauna, koji slovi za ‘PR čarobnjaka’.
Uzeo je najbolje što može na tržištu iako je od početka skeptičan prema PR-u. Već sam rekao nemamo čarobni štapić i puno će značiti koje će poteze vući Vlada u sljedećem razdoblju, te gdje će završiti Orah i Živi zid, te eventualno Most koji može pomrsiti svima račune. Birači su razočarani i žele nova lica. Rekao bih da je psihološka prednost na strani HDZ-a.
Očekuju nas izbori u Dubrovniku za gradonačelnika i Gradsko vijeće? Je li od Vas i Vaše tvrtke netko tražio savjete ili Vam nudio angažman na lokalnim izborima?
Ne, izbjegavam raditi u Gradu, ali kako sam obećao pomoći ću pro bono kampanju Vlaha Picule (haha).
Dubrovčanin ste, a iako živite u Zagrebu, dobro ste upoznati s političkom situacijom u Gradu. Jeste li očekivali ovakav razvoj događaja, odnosno prijevremene izbore za gradonačelnika?
Pa onaj tko je izazvao izbore valjda zna zašto je to napravio. U principu ih izazivate ako imate prednost ili neko iznenađenje za prirediti protivnicima. Zasad ga ne vidim – kao svi su nešto nespremni.
Uskok je pokrenuo novu istragu protiv bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Ovaj put je riječ o Aferi Revelin, a gradonačelnika se tereti da je Grad Dubrovnik oštetio za najmanje milijun kuna.
Svaka afera tog tipa vam može naštetiti i kad nisu izbori.
Za vrijeme prošlih izbora 2013. godine Vlahušiću i nije neki teret stvorila presuda u aferi Šipan? Jesmo li se toliko nagledali političara u sudnicama da smo ‘oguglali’ na lokalne optužnice?
Ta je tema bila teška za objasniti. Sad je situacija puno jasnija i gradonačelniku će biti veći teret nego ranije. Odluka Vrhovnog suda također može utjecati na ishod izbora ako do nje dođe uskoro.
Podsjeća li Vas Vlahušić, po stilu, djelovanju i vladanju na Bandića?
Populisti su obojica. Za razliku od Bandića ovdje imamo već prvostupanjsku presudu. A bliski suradnik gradonačelnika je zbog druge pravomoćne presude morao napustiti Gradsko vijeće. To je znatno veći teret za nositi.
Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika je Mato Franković. Može li ova stranka na krilima pobjede Grabar Kitarović očekivati promjene, odnosno svoju pobjedu u Dubrovniku? Ankete ‘kažu’ Vlahušić 35, Franković 25 posto.
Onda su sve karte otvorene. HDZ ima specifičan način rada kampanje i ako ga ponove mogli bi imati rezultat, tim više što je ljevica u Gradu razjedinjena i bez vodstva.
Kako ocjenjujete činjenicu da je HDZ svog kandidata za gradonačelnika birao temeljem provedenih anketa? Koliko ankete griješe?
Tako se jedino ozbiljno i radi. Ankete nisu predviđanje rezultata, one su kao parfem, možete ga omirisati, ali ne i probati. Izlaznost je isto bitan čimbenik u cijeloj priči. Kad je mala, a kod izvanrednih izbora obično jest u prvom krugu, sve je moguće.
Može li nezavisna lista nastala na temeljima Srđ je Grad očekivati isti ili sličan rezultat na izborima za Gradsko vijeće tim više što se na ovim izborima udružuje s bivšim Laburistom Marom Kristićem, koji će im biti kandidat za gradonačelnika?
Nemam ankete, ali vam birači honoriraju vjerodostojnost i rad – ako su se toga držali imaju šanse za Gradsko vijeće, za gradonačelnike ne vjerujem. Ali izbori se moraju uzeti, odraditi – ne dobivaju se. Dakle ovisit će i o kampanji.
Može li recimo Živi zid učiniti veći pothvat u Dubrovniku i ući u GV budući da Dubrovniku ipak živi socijalno bolje nego ostatak Hrvatske?
Na valu podrške koju trenutačno imaju možda i mogu ako odrade suvislu kampanju. Ne mogu se samo pojaviti i reći ‘Eto nas’.
Pero Vićan? Opet će biti prevaga ili će mu našteti što je ipak godinu dana imao skučen politički manevarski prostor, zbog pravomoćne presude u Aferi Vrtovi sunca, a slijedom toga i izbivanja iz Gradskog vijeća?
Ako je Pero Vićan svoju kaznu odslužio, onda nema prepreka za reaktiviranje u politici. Možda mu i pauza dobro učini jer se vidjelo da možda nije jedini on dežurni krivac. Inače ima stabilno biračko tijelo i infrastrukturu i ako se kandidira opet će imati rezultat.

Imate li svog favorita za gradonačelnika i zašto?
Kako ću ga imati kad se manje mjesec dana pred izbore ne znaju kandidati. Mislim da je Grad umoran od afera i svađa – neka ga pobjednik povede u mirnije vode.

B. Đurasović

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist